ООН създава фонд за образование на деца бежанци

12:17, 17 май 16 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че създава световен фонд за финансиране на образователни програми за деца и младежи, прогонени от родините си заради военни конликти и природни бедствия.

"Така ще помогнем на около 30 млн. млади хора да продължат образованието си", заяви специалният представител на ООН по въпросите на образованието Гордън Браун, цитиран от АФП.

Фондът, наречен „Образованието не може да чака“ ще бъде официално обявен следващата седмица в Истанбул, където ще се проведе световна среща на върха по хуманитарните въпроси.

„Вярваме, че този фонд ще даде на младежите надежда. Знаем каква е цената, когато младите хора са принудени да емигрират, защото родителите им смятат, че нямат друг шанс освен да тръгнат за Европа или Америка. Тези млади хора са вербувани от терористи. Знаем каква е цената и как се съсипват млади животи, когато си принуден да напуснеш училище и тласнат към експлоатация вместо към образование“, каза бившият британски премиер и изрази надежа, че фондът ще започне да работи от началото на следващата седмица. Решението за неговото създаване е било взето във връзка с постоянния недостиг в ООН на средства за финансиране на учебни програми. За тях се заделят една 2% от средствата за хуманитарна помощ.

По думите на Браун създаването на фонда е станало възможно, благодарение на тригодишна работа на УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Управлението на върховния комисариат на ООН за бежанците, Програмата на ООН за развитие, Световната банка и други международни организации, неправителствени организации и дарители.

Амбицията е за пет години да бъдат събрани 3,85 милиарда долара, с които да се гарантира, че момичетата и момчетата, които са далеч от дома си, ще продължат да ходят на училище. Според Гордън Браун, целта е "да се върне надеждата на едно изгубено поколение".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама