Зимната поддръжка на настилките повредила зеления асфалт в центъра на Шумен

12:27, 17 май 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обработката с прекомерни количества сол и луга през зимата в Шумен е основната причина за разрушаването на зеления асфалт по централната пешеходна зона в града. Това обясни днес на брифинг младшият експерт в Общината Николай Евтимов.

Пукнатините и дупките се запълват с битумно-полимерна смес, оцветена в зелено.

В момента текат и летните кърпежи на улиците в Шумен, за ремонт са подготвени отсечки от улица “Марица”, предстои да започне изкърпване и по улица “Съединение”.

Приключили са кърпежите по булевард “Мадара” и на отсечката около фирма “Фикосота”.

В момента в Шумен се ремонтират и трасетата, които са в гаранционен срок по проекта ИСПА. Полагането на нова настилка там се налага заради некачествено преасфалтиране след изкопните работи по полагане на тръби.

“Хлътванията по участъците ще продължат поради лошата технология на уплътняване на изкопите”, категоричен бе Евтимов. Той допълни, че местната власт в момента работи по създаване на програма за обновяване на тротоарите в Шумен. Общината възнамерява да възстанови практиката гражданите сами да ремонтират тротоарната настилка с материали, предоставени от кметството, като вече има постъпили оферти за закупуване на нови плочки.

Възстановява се хоризонталната маркировка по трасетата, ремонтирани след приключване на първия етап на проекта ИСПА 1. Освен това приоритетно Общината ще опресни маркировките около училищата и детските заведения в града.

Изготвеният каталог на улиците в Шумен е показал, че общата площ на асфалта е 1 млн. кв. м или 1000 дка, а в селата от общината 200 дка, което е 200 хил. кв. м.

След приключване на летните ремонти на улиците в града ще започнат кърпежите на настилките и по селата в общината.

Сезонните изкърпвания трябва да приключат в средата на август.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама