Над 400 хил. лв. са искани за корекции на реки от Областна администрация в Шумен от държавата

13:00, 17 май 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За над 400 хил.лв. е кандидатствала Областна администрация Шумен пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да направи почистване или корекции на коритата на реки в областта.

Възстановен от държавата са само 23 649 лв., които са изразходвани от фирма “Тетрахиб” и ВиК за неотложни аварийни дейности.

Това стана ясно от отчета за дейността на Щаба за изпълнение на областния план за защита на населението при бедствия.

След извършени проверки в края на 2015 година на потенциално опасни язовири и речни корита, Областната администрация е кандидатствала за средства, които са били необходими за почистване на коритата на р. Стражка в кв. Макак, възстановяване и корекция на р. Дерибою в община Никола Козлево, почистване на р. Врана, почистване на коритото на р. Камчия до с. Хан Крум и в района на мост на пътя между селата Миланово и Драгоево.

Въпреки че парите не са получени, от доклада стана ясно, че Областна администрация и съответните общини са направили необходимото, за да изпълнят предписанията, направени след проверката през 2015 година.

Въпреки положените усилия, проверка на реките в населените места извън тях, направена през април тази година, отново е показала, че на много места има необходимост от почистване и корекции.

От доклада, направен след проверката и представен от младши експерт Димитър Димитров от Басейнова дирекция, стана ясно, че реките, преминаващи през населени места като цяло са почистени и е осигурено проводимост. Проверени са реки на териториите на общините Върбица, Велики Преслав, Смядово и Нови пазар.

Извън населените места проверката е установила, че в реките има нападали дървета, образували са се наноси, има необходимост от изграждане на диги и на доизграждане на сегашните. Проверени са реките Камчия, Врана, Брестова, Провадийска, Златарска, Драгоевска, Суха река, Кремък дере, Мадарска, Крива.

Проверените територии извън населените места са предоставени за стопанисване на “Напоителни системи” и за повечето необходими корекции шуменското поделение е кандидатствало за средства в Централното управление на “Напоителни системи”.

Като цяло състоянието на язовирите в област Шумен също е добро. Това отчете след направена проверка в началото на годината инж. Наско Канавров от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която отговаря за състоянието на язовирите.

Проверката е обхванала 39 язовира в областта като 25 от тях се водят потенциално опасни.

3 язовира са изцяло неизправни, като за единия яз. Тервел има осигурени средсва, по него е започната работа и той трябва да е в готовност до есента.

За яз. Иваново 2 в община Върбица и яз. Габрица в община Венец администрациите трябва да вземат решение дали да ги възстановяват или ликвидират.

Инж. Канавров информира представителите на общините, че до 11 август трябва да назначат оператори на хидротехническите съоръжения, т.е. на язовирите, които са тяхна собственост.

Тези хора ще следят за експлоатацията на язовирите, ако се дават предписания, ще ги придвижват към общините, обясни част от дейностите, които ще извършват тези оператори инж. Канавров. Операторите ще получават заплата от съответната община. Канавров допълни, че досега са се правели аварийни планове само за потенциално опасните язовири, а сега такива планове ще се изготвят за всички язовири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама