28 от 36 крави сирена не отговарят на изискванията за качество

13:46, 17 май 16 25 3510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
28 от 36 проверени сирена от краве мляко на българския пазар (77,7%), не отговарярят на стандартите за качество.

Най-големият проблем при предлагането на краве сирене на пазара е влагането на немлечни мазнини. Това каза изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ д-р Богомил Николов по време на представянето на резултатите от изследване на 36 марки сирена.

Нарушението е констатирано при 6 от 36 марки, които са използвали растителни мазнини. Това са насипните сирена „Дъга“, „Здравец“, „Старопланинско“, „Тракия“ краве саламурено сирене СВА, както и насипното, продавано на Женския пазар. Тези продукти могат да се разпознаят по ниските си цени, отбеляза Николов.

Сирене под 8-9 лева на килограм няма как да бъде направено по традиционната технология, категоричен е той. По неговите думи високата цена на сиренето не е гаранция за качеството му, но пък ниската цена е гарант за липса на качество.

Изследването показва, че голяма част от сирената, които се продават в страната, са некачествени. Пробите са закупувани през месец април и са тествани в България. Има запазени резервни проби и готовност за потвърждаване на резултатите в чужбина.

Само 8 от 36-те изследвани марки сирена отговарят на критериите по БДС за качество. Това са "Верея", "Пършевица", "Frezco", "Lacrima", "LB Bulgaricum", "BILLA", насипно "Маджаров" и насипно "Карловско", показва анализът.

При 23 от 36 марки сирена липсва напълно или част хранителната информация на етикетите. Степенна на зрялост също е измерена. Общо 26 марки са определени като недостатъчно зрели продукти. Те са с ниска степен на зрялост под 12,6%. Това са „Бор-Чвор“, насипно и пакетирано „Olympus”, „Сердика“, „Рупите“, „Боженци“, „Pilos”, „Елена класик“, „СВА екстра“, „Маклер-1“, насипно „Сияна“, „Киселово“, „Динел“, насипно „Дъга“, насипно „Родопско чудо“, насипно „Здравец“, „Clever”, „Сердика 94“, „Кенана“, насипно „Старопланинско“, насипно „Тракия“, насипно „Сирене краве саламурено СВА“, насипно „От Клас сирене от краве мляко“ и насипното от Женския пазар. Според БДС необходимата зрялост на сиренето е 14%. Под този процент са марките „Верея“ и „Пършевица“, но те не са определни като сирена с ниска степен на зрялост. С над 14% зрялост са „Frezco”, „Lacrima”, „LB Bulgaricum”, „Ливади“, „BILLA”, насипно „Маджаров“, насипно „Карловско“, „Фетема“.

Високото водно съдържание, което води до риск от повишени нива на бактерии в сирената, е констатирано при 19 марки – над 59,4% от разрешените 54% по БДС. Четири от марките пък са с над 65% съдържание на вода, което се определя като много високо - „Динел“, „Clever”, „Кенана“ и насипно „От Клас сирене от краве мляко“.

Необходимите мазнини за качествено сирене са 44% от сухото вещество съгласно БДС. 4 от марките са с мазнини под 39,6%. При 3 марки пък се наблюдава над 60% мазнини от сухото вещество, които е установено, че са немлечни. Това също не е нормално, според специалистите.

По отношение на съдържание на белтък има 5 марки с протеин под 12%. - „Фетема“, насипно „Здравец“, насипно „Тракия“, насипно „Сирене краве саламурено СВА“, насипно от Женския пазар. 4 от тях са с вложени немлечни заместители. Нормалното съдържание на протеин е около 15-16%.

Нито един от проверените продукти не е със завишено количество на сол, отбеляза още Николов. Солта не трябва да надвишава 3,5% по БДС.

„При сирене, което не е произведено от мляко, няма как да има антибиотици, но при тези от краве мляко е възможно да има такова наличие, ако кравите са лекувани с антибиотици. Остатъци от антибиотици не са намерени при изследваните марки сирена“, посочи успокоително той.

Според специалистие Българската агенция по безопасност на храните трябва да започне да провежда регулярни тестовве с участието на производители и потребители, които да посочват кои продукти да бъдат подложени на изпитание. Министерството на икономиката може да изготви и финансира програма за независими тестове на продукти, както е направено в редица други държави, добави Николов.

От „Активни потребители“ искат и намаляване на ДДС за основни храни. Те насърчават ощетените производители да сезират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелоялна конкуренция, след като Агенцията по храните не успява да се справи с проблема. Асоциацията, която е поръчала изследването ще сезира КЗК въз основа на резултатите от анализите на продуктите.

Негативната тенденция при продажбата на некачествени сирена продължава, каза управителят на Центъра по биология на хранитеСергей Иванов, сравнявайки сегашните резултати от изследването с резултатите през предходните години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама