Ryaniar може да сезира ЕК заради неправомерна държавна помощ за “България Ер”

13:47, 17 май 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нискобюджетната авиокомпания Ryanair обмисля да сезира Европейската комисия заради неправомерна държавна помощ, която държавата предоставя на местния превозвач “България Ер”, собственост на холдинга “Химимпорт” на ТИМ. Това каза днес на пресконференция главният търговски директор на Ryanair Дейвид О’Брайън.

“България Ер” дължи над 30 милиона евро на летище “София” от такси за три години назад, каза той. Такива данни изнесе преди дни и зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов. В същото време българската компания е раздала 8 млн. евро дивиденти на акционерите си.

Същата компания, чрез собственика си, държи и по 40% в концесионерите на летищата във Варна и Бургас.

"Смятаме, че не е честно една компания да не плаща, а от другите да се изисква това", заключи О'Брайън. Той все пак посочи, че предвид бавните административни процедури в Брюксел обезсмислят в голяма степен подобни жалби, защото те понякога идват след като отдавна даден превозвач е фалирал. "Предпочитаме да не се стига до такава жалба, но искаме да покажем, че не сме доволни от такава несправедлива ситуация", обясни търговският директор.

Дейвид О’Брайън изрази опасения, че предстоящата концесия на летище “София” ще бъде спечелена от фирмата, която предложи най-много пари на държавата и това ще повиши таксите на летището, вместо да осигури развитието му като брой пътници и разкриването на нови дестинации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама