Отказаха домашен арест на шуменски наркодилър и потвърдиха задържането му под стража

14:36, 17 май 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд уважи частния протест на Шуменска окръжна прокуратура и отмени определение на Окръжен съд Шумен (ШОС) от 5 май тази година, с което е била изменена от „задържане под стража” в „домашен арест”, мярката за неотклонение на 24-годишния Владимир Георгиев. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Шуменецът е привлечен като обвиняем затова, че държал наркотични вещества и в съучастие с други три лица ги разпространявал.

Пресслужбата на съда припомня, че мъжът е в ареста от края на февруари тази година, след акция на полицията, при която у него и в други лица са открити различни количества амфетамини, марихуана и метамфетамини.

За Георгиев е рецидивист, осъждан е за други престъпления от общ харектер.

Основание за изменение на мярката за неотклонение първата съдебна инстанция е намерила в обстоятелството, че Владимир всеки момент ще става баща. За разлика от ШОС обаче, Апелативният съд във Варна счита, че всички законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда са актуални и днес. Както при първоначалното му задържане, така и близо три месеца по-късно, преценката на събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че младият мъж е съпричастен към тежкото престъпление, за което се разследва.

Законът предвижда за това деяние затвор от пет до 15 години.

Аргументите на защитата, че разследването е на финала, а другите обвиняеми търпели по-леки мерки за неотклонение не са обстоятелства, които мотивират апелативния съд да потвърди първоинстанционното определение. Предстоящото раждане на детето му също не е основание за изменение на процесуалната мярка за неотклонение. Заради тежестта на наказанието все още е реална опасността Георгиев да се укрие от наказателно преследване.

След като отмени определението на ШОС и уважи протеста на прокуратурата, Апелативният съд във Варна потвърди първоначалната мярка за неотклонение на Владимир Георгиев, разследван затова, че държал наркотични вещества и в съучастие с други лица ги разпространявал. Това определение е окончателно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама