Частните бирници искат съд и глоба за попечители недаващи на родители да виждат децата си

14:51, 17 май 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има проблем при делата с предаване на деца и личните отношения между родителите и тях. „Делата не са чак толкова много, но не гледаме количеството, а проблема“, заяви председателят на Камара на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев по време на годишната отчетна пресконференция. По думите му има недобросъвестни родители, които не изпълняват решенията на съда за свиждане, което довежда до травмиращи ситуации за децата и до физическото им предаване със сила на съответния родител.

Поради тази причина КЧСИ предлагат законодателни промени в Семейния кодекс (СК) и в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Те са насочени към превенция и санкции, за да бъдат родителите мотивирани да изпълняват този тип съдебни решения. Дичев уточни, че не става дума за събиране на повече глоби, а промените са насочени към децата и по-лесното им адаптиране към ситуацията между родители му.

Предлагаме да се възстанови предишното положение в ГПК от 2008 г. за налагане на глоба при всякакво неизпълнение от страна на съответния родител и след влизането им в сила, те да стават публично вземане и НАП да възложи събирането на тези глоби на същия съдебен изпълнител в рамките на вече образуваното производство“, обясни Дичев. Според него идеята е родителите да знаят, че ако не изпълняват режима постановен от съда, те ще бъдат санкционирани реално и бързо ще видят ефекта от тази санкция, а не „глобите да потънат в морето от публични вземания“.

Мерките обаче не спират до тук според ЧСИ-тата, а е необходима и промяна в Семейния кодекс. Предложението е, когато единият родител възпрепятства другия да прекарва време с детето си, то това бъде основание за промяна на родителскте му права. Също така да има и бързо производство за такова нарушение, при което съдът да прецени да отнеме родителските права на този, който не спазва мерките. Дичев обясни, че смисълът е да се мотивират родителите доброволно да изпълняват този тип съдебни решения.

ЧСИ-тата искат още законодателни промени за по-голяма защита на длъжниците Те настояват за повече възможности на длъжниците да обжалват предприети действия за вземане на тяхно имущество. Също така искат да се въведе възможност за електронни търгове под контрола на държавата и възможност за купуване на недвижими вещи с кредит.

От камарата напомниха, че има  внесени текстове в парламента, предвиждащи кредитори да не запорират сметки, ако средства в тях са защитени по закон от запор. Съдебните изпълнителни изразиха надежда, че те скоро ще се гласуват от депутатите, тъй като са внесени още преди няколко месеца. Те обясниха, че гражданите веднага трябва да уведомяват съдебния изпълнител, ако имат сметка, при която постъпват социални помощи, пенсия или трудово възнаграждения, за да кажат те на банката върху тях да не бъде налаган запор, тъй като по право те не могат да бъдат отнети.

„Защитата на тези суми е точно защото те трябва да осигурят някакъв жизнен стандарт за конкретния месец. С оглед на това предвиждаме да правим повече разяснителни кампании и дни на отворените врати. Ще търсим съдействието на институциите най-вече на омбдусмана, защото виждаме, че хората се лутат, не реагират или не знаят точно към кого да се обърнат, за да им се разреши този въпрос“, заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама