Франция парализирана от стачка

14:57, 17 май 16 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Франция е парализирана от общонационална стачка, която може да продължи до края на седмицата, съобщава „Фигаро“. Масовото недоволство ще блокира много сектори на икономиката, отбелязват медиите в страната.



Снимка: Twitter

Шофьори на камиони задръстиха главни пътни артерии в страната като част от масовите протести срещу промените в Кодекса на труда, планирани за тази седмица.

Водачите на тежкотоварните автомобили са забавили движението на стратегически места в северната и западната част на страната.

Особено засилено е протестното движение в региона на Бордо, където демонстрантите са отклонили доставките до голям център за снабдяване на супермаркетите и склад за гориво.

В Париж масовите демонстрации са предвидени за 14 часа. Очаква се хиляди демонстранти да преминат по улиците на града.



Снимка: Twitter

По-рано днес френският президент Франсоа Оланд отхвърли възможността да отстъпи от реформите на пазара на труда, които предизвикаха улични протести в страната през последните седмици. "Няма да отстъпя. Няма да отстъпя, защото твърде много правителства досега са отстъпвали. Затова и държавата, която заварих през 2012-а не беше никак лесна за управление. Ще отстъпя, когато се постигне компромис", заяви държавният глава в интервю за радио Europe1 и добави, че битката с безработицата далеч не е приключила, затова реформите са по-важни от популярността на президента.

"Трябва време, за да дадат реформите резултат", каза още Франсоа Оланд и подчерта, че сегашното ниво на безработица от над 10 процента е абсолютно неприемливо.

От днес и през идните дни ще бъдат засегнати също въздушния, железопътния и морския транспорт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама