Високи ордени за двама русенци предложи правителството

15:06, 17 май 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама русенци са включени в списъка от 15 дейци на културата и изкуството, които правителството взе решение на заседанието си днес, да предложи на президента Росен Плевнелиев за награждаване с ордени за ролята им за развитието на българската култура.

За удостояване с орден „Стара планина” – първа степен, за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството е предложена Нешка Робева. Мотив за това е популяризирането на българския и балканския фолклор чрез създадената от нея трупа „Нешанъл арт“. Предложението е на инициативен комитет.

Припомняме, че наскоро Робева бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Русе" след решение на местния Общински съвет от месец март т.г.

За удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите им заслуги за развитието на културата и изкуството пък е предложен роденият в Русе актьор Камен Донев. Освен него за това високо отличие са предложени още актрисата Петя Силянова, актьорът и режисьор Мариус Куркински, режисьорът Теди Москов, режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов, Христо Бойчев и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и Свилен Блажев, скулпторът проф. Божидар Козарев, проф. Милко Божков – живописец и график, цигуларят Васко Василев и оперната певица Соня Йончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама