Президентското вето бе подкрепено в правна комисия

15:13, 17 май 16 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната комисия към Народното събрание подкрепи ветото на президента на част от спорните промени в Изборния кодекс, ограничаващи избирателните права на българите в чужбина.

С 2 гласа „за“ на "Патриотичния фронт", 3 „против“ - двама от ДПС и един от БСП, както и 7 „въздържал се“ депутатите не подкрепиха върнатите от президента текстове и по този начин подкрепиха ветото му.

По време на дебатите възникна спор между управляващите и опозицията за това как трябва да се тълкува ветото - като пълно или като частично. Според БСП се касае за цялостна ревизия на приетите промени, а партиите във властта подчертават, че държавния глава ясно е посочил какво точно оспорва.

Поправките в изборното законодателството бяха върнати за преразглеждане с мотива, че се ограничават правата на българските граждани да гласуват в чужбина. По идея на Патриотичния фронт в държавите извън Европейския съюз няма да се разкриват избирателни секции, а бюлетини ще се пускат единствено в посолствата и консулствата на България.

Увеличен бе и броят на подписите, които са нужни за разкриване на избирателна секция в ЕС – от 40 на 100. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама