Призоваха общините за повече инициативност в привличането на инвеститори

16:14, 17 май 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините да бъдат по-инициативни, за да могат да привлекат чужди инвестиции и да станат по-атрактивни за големи инвеститори. Такава препоръка отправи Маджиде Ахмедова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, към участниците в първата по рода си годишна среща „Бизнес - местна власт“.

Форумът, който се проведе в „Суис-Белхотел“ (бившия хотел „Димят“), беше по инициатива на Сдружението на предприемачите „Лудогорие“ в партньорство с водещи правителствени и неправителствени работодателски организации. На срещата присъстваха собственици, управители и изпълнителни директори на малки и средни предприятия, предприемачи, инвеститори с интерес към развитие на съвместни бизнес проекти в партньорство с общините, както и кметове и председатели на общински съвети.

Маджиде Ахмедова насочи вниманието към привличането на чужди инвеститори. „Ако имате терени, които пустеят и могат да бъдат дадени под наем, се обадете в агенцията. Всяка година изпращаме писма до общините със запитвания за терени и помещения“, обясни тя. И добави, че когато чужда компания се обърне към тях, нямат възможността да звъннат във всички общини, за да питат за конкретен терен. Затова е най-добре от общините да заявяват с какво разполагат, за да може то да бъде предлагано.

Присъстващите представители на малки и средни предприятия бяха запознати и с основните отрасли, които се стимулират от държавата. Сред тях са машиностроене, информационни технологии, аутсорсинг, храни и напитки, електроника.

Все повече в България навлизат центровете за обработка на информация. Но вече не става въпрос само за кол центрове, а и за такива за програмиране. Проблем обаче се оказва липсата на квалифицирана работна ръка - на технически грамотни хора. От около година централи на световни фирми проявяват интерес за навлизане в страната ни. Вниманието им е насочено и към варненския регион заради университетите в морската столица. Заместник изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции посъветва участниците да поддържат връзка с университетите, за да си намерят кадри.

Партньори на събитието бяха Българската агенция за инвестиции, Оперативната програма „Конкурентоспособност“, Националната компания „Индустриални зони“, Националното сдружение на общините в Република България, Сдружение „Толерантност“- Сдружение на общини, Съюз „Произведено в България“, Българо-турската търговско-индустриална камара, Българо-арабската бизнес асоциация и други регионални бизнес организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама