МОН следи онлайн дали се преписва на матурите в училищата в Добрич

16:42, 17 май 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В 14 училища в област Добрич утре ще се проведе първият задължителен зрелостен изпит за учебната 2015/2016 г.

Досега са подадени 1005 заявления за явяване на матурата по Български език и литература, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров.

Изпитът утре ще се проведе в 14 от всички 27 средни училища в областта. Сред тях са шестте професионални и езиковата гимназия в Добрич. Зрелостниците трябва да са заели местата си в 7.45 часа в залите. Тестовете трябва да са ясни до 8 часа. Размножаването им се предвижда да приключи до 8,30-8,40 часа, след което започва времето за работа, което продължава 4 часа. На матурата днес се явяват и двама зрелостници със специални образователни потребности, които работят два часа допълнително – т.е. 6 часа. Те ще са в самостоятелна зала, като са осигурени и консултанти-ресурсни учители.

Предварително училищата трябва да изпълнят изискванията, указани със заповед на министъра на образованието, във връзка със сигурността. Проверяват се видеокамерите, каквито трябва да има във всяка зала, в която ще има матури, техническите устройства, които ще възпроизвеждат записите за матурите по чужди езици, както и устройствата за размножаване на тестовете.

Тази вечер, след приключване на учебните занятия, ще се извършат щателни проверки на залите, на санитарните помещения. Те ще бъдат запечатани от училищна комисия. Утре сутринта ще бъдат разпечатани. За първи път в комисиите за матурите има представител на родителската общност.

Направена е заявка пред МОН за устройства, които да позволят онлайн наблюдение на залите, където се провеждат матурите, от Министерството на образованието и от РИО – Добрич.

За втората задължителна матура има 1021 заявления. Броят на зрелостниците е различен, тъй като сред тях има и такива, които са завършили предходни години, но не са издържали матурите си.

Традиционно най-много заявления има за зрелостния изпит по география и икономика – 247, биология и здравно образование – 239, английски език – 236, а най-малко са желаещите да се явят на матура по руски език – 3, по химия и околна среда – 7, и по френски език – 9. За матурата по желание има 5 заявления – 2 за математика, 2 за физика и едно – география и икономика.

1309 седмокласници от областта утре ще се явяват на национално външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Те трябва да са по местата си  в 9.45 часа. Всеки седмокласник ще полага изпит в своето училище или в общо 61 учебни заведения в областта. Продължителността на задължителния модул е 60 минути, а на втория допълнителен модул - 90 минути.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама