Нито един съветник в Пловдив не подкрепи искането на "Локомотив" за 170 дка

16:47, 17 май 16 / Спорт 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници в Пловдив не приеха предложението за дарение на имоти с обща площ близо 170 дка на футболния клуб "Локомотив". На днешната сесия нито един не гласува "за", 23 бяха "против", а 18 се въздържаха. За да мине точката, бяха необходими 39 гласа "за".

"От 9-годишен съм в "Локомотив" и до 2000 година стадионът бе собственост на БДЖ. След това той стана общинска собственост и оттогава никой от Община Пловдив не е дошъл да забие един пирон на "Лаута". Това заяви легендата на Локо и почетен президент на клуба Христо Бонев от трибуната на Общинския съвет.

От "Професионален футболен клуб Локомотив Пловдив - 1926" АД поискаха стадион "Локомотив" заедно с прилежащите му имоти, както и терени в близост до Парка на репресираните в район "Тракия". Имотите са съответно с пощ 96 892 кв. м, 47 192 кв. и 23 634 кв. м. Общата оценка на имотите, извършена от независим оценител, е 40 672 300 лева без ДДС.

Към момента "Професионален футболен клуб Локомотив Пловдив - 1926" АД има задължения към Община Пловдив в размер на 172 307.50 лв. по прекратения вече концесионен договор за част от подлеза на Централна гара в Пловдив.

Срещу предложението за дарение се обявиха съветниците от "Съюз за Пловдив", които заявиха, че ще гласуват против. От БСП също не одобриха искането за дарение.

"Разбирам напълно хората от "Локомотив", че ги боли за отбора и искат да се случат нещата. Но не считам, че това е начинът", заяви Слави Георгиев от Патриотичния фронт. По думите му незаконосъобразно е която и да е община да дарява дори и един квадратен сантиметър на частен клуб. Редът е покупко-продажба чрез търг или конкурс, концесия или публично-частно партньорство, припомни Георгиев. Той бе категоричен, че трябва да се следва законът, и че групата му няма да подкрепи предложението.

Спас Гърневски от ГЕРБ също се обяви срещу подобно дарение. Той припомни, че на тази тема Пловдив е много чувствителен, още повече че в миналото вече са правени подобни "сделки", които се отразиха пагубно на града.

"Единственият правилен начин е концесията – дългосрочна, 30-годишна, при която дружеството да си плаща концесионните такси и да се ангажира с определени инвестиции", заяви Гърневски.

"Ако приемем това предложени в този вид, утре гребците ще искат да им подарим Гребния канал, велосипедистите ще искат Колодрума и така нататък", коментира от своя страна Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив". Той предложи вносителят Иван Тотев да оттегли предложението си и да създаде експертна група, която да намери начин как да бъдат уредени отношенията между Общината и "Локомотив". Предложението му обаче не бе прието от съветниците.

"Много е важно ние като Общински съвет да излъчим ясно послание към инвеститорите. Готови сме да приемем всяко предложение, направено по законен начин – тоест всичко, свързано с концесия и законосъобразно уреждане на стопанисването на базата", заяви Георги Колев от групата на земеделците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама