Великотърновският университет започва програмата "Образование за по-добро бъдеще"

16:55, 17 май 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" започва изпълнение на дългосрочна програма, наречена "Образование за по-добро бъдеще", съобщи на пресконференция в Разград ректорът на университета проф. Христо Бонджолов.

На срещата, на която бяха представени новостите и възможностите за кандидатстудентски прием, участваха и чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Андрей Андреев, директор на Бюрото за кандидатстудентска информация и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

Проф. Бонджолов обясни, че основна цел на програмата е създаването на специални условия за прием и обучение на студенти из средите на девойки и младежи, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, в SOS детски селища, центрове за настаняване от семеен тип или са били настанени със съдебни решения при роднини и в приемни семейства, както и на младежи и девойки, които са кръгли сираци на възраст до 26 години.

За новата учебна 2016-2017 година висшето училище ще приеме 60 девойки и младежи по 12 специалности, повечето от които са с педагогически профил. Студентите, включени в програмата ще бъдат освободени от такси за обучение, ще бъдат приоритетно настанявани в студентските общежития и ще получават целеви стипендии. За тяхната издръжка ще се основе паричен фонд, който ще се попълва от средства на университета, на спонсори и дарители, каза още ректорът на университета. Той отбеляза, че ръководството на висшето учебно заведение ще потърси съдействие и подкрепа от Министерството на образованието и науката и от други институции. Проф. Христо Бонджолов уточни, че след завършване на висше образование университетът ще има грижата да подкрепи студентите по програмата за професионалната им реализация.

Бяха представени и новостите в тазгодишната кампания, която стартира на 9 март, и носи името "Рано рани". Младежите ще могат да кандидатстват, както с диплома за завършено средно образование, така и с положен изпит за специалността. Ще има възможност и за запазване на място в предпочитана специалност, като всеки кандидат студент може да запази само едно място. Мястото бива обявено за свободно, ако младежът не се запише до 2 юли.

По време на срещата бяха обсъдени и други въпроси от областта на образованието и науката, и по традиция бе обърнато внимание на проблемите във висшето образование, както и тенденцията много студенти да предпочитат да учат извън страната. Проф. Бонджолов обясни, че битува погрешното схващане как висшето образование в България не може да се конкурира с чуждестранното. По думите му, много от студентите извън България не успяват да завършат, тъй като поради икономически причини започват работа, често неквалифицирана. В тази връзка университетът търси иновативни методи да задържи студентите в страната, където те ще имат възможност и за реализация.

„Университетът развива активна международна дейност в рамките на почти всички европейски програми и по линия на двустранните договори. Ние предлагаме всичко, което предлагат Европейските университети. Нашата цел е да подготвим младите хора за работа тук и сега. Така да бъдат подготвени, че работата да търси тях, а не те нея”, каза проф. Бонджолов. „В рамките на европейската програма Еразъм+ за студентска и преподавателска мобилност, Великотърновският университет има 270 договора с университети от държави, участващи в програмата, а по линия на двустранните договори си сътрудничи с над 100 университета от целия свят”, допълни още ректорът на университета.

Проф. Бонджолов каза още, че от началото на юни започва реализация на проект за сигурност и технологично обновяване на Великотърновския университет. По думите му той  ще даде възможност за виртуално обучение на студенти извън границите на България. Проф. Бонджолов отбеляза, че е много трудно в днешно време да се намери външно финансиране, да се убеди бизнеса, че това е бъдещето - да се направи университета виртуален. Той уточни, че проектът е пилотен не само за българските, но и за европейските университети.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама