Правят велотрасета, успоредни на бул. "Витоша"

17:00, 17 май 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичината община е одобрила проект за велотрасета по бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", ул. "Леге", бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски". Това са улици, успоредни на бул. "Витоша". Скоростта за движение на автомобилите в тази зона ще бъде ограничена до 30 км/час.

Проектът има разработен технически анализ и е съгласуван със СДВР. Той ще съвместява автомобилното и велосипедното движение в центъра на града. Пешеходната зона по бул. "Витоша", където има забрана за велосипедисти, ще остане без велотрасе. Това каза в ефира на БНР председателят на транспортната комисия в Столичната община Екатерина Йорданова. Тя е категорична, че "Витошка" е място за майки с колички и пешеходци.

От сдружението "Велоеволюция" подкрепят идеята за движение на велосипедисти по тези улици и забраната за каране на колела по пешеходната зона, но все още нямат официално становище за конкретния проект.

Няма да има велоалеи в тази зона, каза Радостина Петрова от "Велоеволюция" пред София Topnovini.bg. Тя уточни, че там велосипедистите ще преминават по-лесно, след като се въведе успокоена зона за съвместно велосипедно и автомобилно движение.

Според нея такива зони трябва да бъдат въведени наведнъж в цели сектори от улици, за да има яснота за водачите на автомобили, а велосипедистите ясно да различават велотрасетата.

Улиците, по които е маркирана велосипедна алея, са с ширина от 5.90 до 6.00 метра, показва проектът, предоставен на София Topnovini.bg от "Велоеволюция". Проектът е разработен през септември месец 2015 г. от "Рутком проект" ЕООД.



Програмата на общината за развитие на столичния велотранспорт за периода 2012-2015 г. е разработена съвместно със сдружение "Велоеволюция". Предвид нея ще бъде разработена краткострочна програма за следващите 3 години. От общината са се срещнали с неправителствения сектор. След срещата са изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова за сформиране на работна група за разработването на такава програма, каза Екатерина Йорданова.

"Насърчаваме велопридвижването, защото то ни гарантира все по-зелен град. Работим за достъпно пространство за всички", отбеляза още председателят на транспортната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама