Абитуриентите смениха Турция със Слънчев бряг

17:56, 17 май 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Абитуриентите от випуск 2016 са в трескава подготовка за баловете, които започват след броени дни. Празничните купони в Шумен стартират от 21 май и ще продължат до 25 май, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието.

Тази година обаче, випускниците няма да отидат на традиционните ол-инклузиви в Турция, където да празнуват втората си бална вечер, показа репортерска проверка на Topnovini.bg.

Причината е, че родители и ученици се страхуват от ситуацията с атентатите и бежанците в южната ни съседка. В някои от училищата абитуриентите изобщо не са си правили резервации, в други пък - например в Математическата гимназия и в СОУ „П. Волов” , първоначално са имали намерение да ходят до Турция, после са се отказали и туроператорите са им върнали парите от капарото.

„Имаме сериозен отлив и много анулирани резервации от абитуриенти за почивки в Турция”, потвърдиха и от няколко шуменски туроператорски фирми. Оттам уточниха, че това обаче не е станало в последния момент, а повечето резервации са отменени още преди Нова година.

След като се отказали от воаяжите в чужбина, абитуриентите са се насочили към хотели в Слънчев бряг, казаха от туристическия бранш.

Училищата в Шуменско тази година изпращат общо 1 142-ма дванадесетокласници.

Най-многолюдни ще са баловете на Професионалната гимназия по икономика, Езиковата гимназия и Природо-математическата, където завършват обучението си по 4-5 паралелки и съответно има по над 100 абитуриенти.

Само петима пък са завършващите 12 клас в СОУ „Д-р Петър Берон” в Хитрино. Те са от маломерна паралелка, уточниха от Просветния инспекторат. Едва 10 са и абитуриентите на СОУ „П.Волов” в Каспичан. Повечето балове са в Гранд хотел ”Шумен”.

Абитуриентите от Каолиново, Никола Козлево и Върбица пък са избрали за празничната си вечер хотели в комплексите Слънчев бряг и Албена, сочи справката на Инспектората по образование.

Преди да стигнат до абитуриентските тържества обаче, младежите ще се явят на задължителните матури. Утре е матурата по Български език и литература (БЕЛ), а на 20 май е вторият държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по друг предмет.

1 392 са подадените заявления за явяване на матура по БЕЛ в Шуменска област, 1246 са зрелостниците, които са допуснати до изпитите.

1244 са допуснати да държат втори ДЗИ. Най-предпочитана е биологията, да се явят на изпит по предмета са заявили желание половината от зрелостниците. Една от причините за избора им, вероятно е фактът, че изпитът по биология е под формата на тест и няма да пишат текстове, казаха педагози.

Да покажат знанията си по география са предпочели 248 ученици, 185 души пък ще се явят на изпит по английски език. 164 са посочили философия за втори ДЗИ. Само трима са желаещите да държат изпит по химия, един ученик от Шумен ще се яви на изпит по испански език, сочат данните на Просветния инспекторат.

За трети държавен зрелостен изпит, който е по желание, са се записали четирима абитуриенти. Тримата са от Икономическата гимназия и ще държат изпит по биология, математика и химия. Четвъртият ученик е от Езиковата гимназия и ще се яви на теста по биология. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама