Музикалният фестивал „Варненско лято“ ще удължава туристическия сезон

17:56, 17 май 16 / Култура 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 дни ще продължи тази година Международният музикален фестивал „Варненско лято“, който отбелязва 90-годишнината си. Форумът ще включва 46 събития, разкри на пресконференция зам.-кметът Коста Базитов. Сред тях като акценти се открояват гостуването на ансамбъл „Московски солисти“ и Бароковият модул, който ще бъде през септември - с идеята да покаже великолепието на тази част от европейското културно наследство и да удължи туристическия сезон в морската столица.

Тази година на фестивалните сцени ще гостуват музиканти от България, Германия, Холандия, Австрия, Хърватия, Словения, Испания, Италия, Румъния, Русия, Турция, Унгария, Франция, Финландия, САЩ и др. В програмите е представена музика в диапазон от седем века - от XV до XXI век. Традиционно фестивалът отделя специално внимание на българската музика с авторски концерт на композитора Милко Коларов за неговата 70-годишнина и с творби от Панчо Владигеров, Васил Казанджиев, Михаил Пеков, Петко Стайнов.

В програмата са включени няколко първи изпълнения за България на произведения от забележителни съвременни композитори - Концерт за виола и струнни от Кийт Джарет, вокален цикъл „Песни по поеми на Шуон“ от Джон Тавънър, Концерт за цигулка и оркестър от Филип Глас и световната премиера на Парафраза-концертанте за пиано и оркестър от Милко Коларов.

В основната програма има много силно присъствие на международно утвърдени български солисти, които идват край морето специално за „Варненско лято“ - тромпетистът Мирослав Петков, цигуларите Лия Петрова, Йоанна Каменарска, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Марио Хосен, пианистите Людмил Ангелов, Димо Димов, Йовчо Крушев, клавирно дуо Аглика Генова-Любен Димитров, певицата Цветана Бандаловска. Откроява се и включването на варненските музиканти - солисти, ансамбли и хорове.

Освен българските артисти със световна слава, афишът на фестивала представя и някои от най-актуалните имена от европейските фестивални сцени - кларинетиста Дарко Брлек, виолистите Юри Башмет, Жерар Косе, Владимир Косяненко, солисти на Концертгебау, клавирно трио „Брамс“, струнен квартет „Келемен“.

Международната лятна академия включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по класическа китара с Георги Василев. В седмицата от 8 до 16 юли концертният афиш предлага рецитали на именити артисти наред с тези на професорите с блестяща концертна кариера. По традиция гостуващите артисти водят „открити уроци“, тази година те ще са три - с пианистката Пламена Мангова, органиста Андреас Якоб и виолиста Емил Кантор.

Модулът „На границата с класиката“ предизвиква голям интерес сред по-широк кръг публика. Прекрачвайки границите на класическата музика и навлизайки в територията и на други жанрове като джаз, поп и етно, фестивалът вече има утвърдени традиции в представянето на проекти със съвременно звучене, които все пак се опират на класическите музикални инструменти и традиция. Джаз проектът в това издание е на Антони Дончев с Театрален джаз-бенд. След успешните проекти с български фолклор, танго и фадо, сега етно-посоката е заета от краля на Чардаша - Шандор Яворкай, с една програма, вдъхновена от влиянието на Чардаша върху Европейската класическа музика. Традиционното участие на Варненският камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев ще представи съвместен проект с певеца Васил Петров.

За 90-годишнината фестивалът подготвя специална по-разширена съпътстваща програма с най-различни сцени на открито. Жителите и гостите на града ще могат да видят и фотоизложбата „Варненско лято през погледа на Росен Донев“ в Морската градина. Съвместната програма с Международния театрален фестивал включва прожекции на два спектакъла от Метрополитен опера и музикално-театрална постановка. Най-малките зрители също ще бъдат приобщени към ценностите на музикалното изкуство в станалия вече любим формат „Варненско лято за деца“, който ги включва в музикални приказки, разказвани от г-жа Виола - Руми Петрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама