Международна награда за млада художничка от Търговище

17:59, 17 май 16 / Култура 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димана Стойчева от Клуб "Батик" към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, е отличена с трета награда на Международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана. В конкурса са участвали близо 2 800 рисунки.

Победителите определи жури, председателствано от проф. д-р Бисера Вълева -преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия „Николай Павлович” – София. То оцени детски творби, пресъздаващи музиката и танците на 32 различни народности от 4 континента. За първи път в конкурса участваха деца от Австралия, Азербайджан, Дагестан, Египет, Пакистан, Северна Осетия – Алания, Тайланд, Татарстан, Узбекистан, Шри Ланка, както и бесарабски българчета. Те са от Детската школа по изкуствата  в град Измаил – Украйна.

Най-богатите колекции от детски рисунки пристигнаха от Беларус, Иран, Казахстан, Русия, Украйна. Деца от 57 населени места в България се включиха в конкурса. Те са направили сполучливи портрети, фигурални и нефигурални композиции. Използвали са различни живописни техники, като акварел и темпера и графични похвати с молив, туш, пастел, флумастер, линогравюра. Според организаторите, не са пренебрегнати и смесените техники като колаж и гваш /акварел и темпер/, както и приложните, сред които си заслужава да се спомене батик.

Отличените рисунки ще бъдат показани на изложба. Тя ще се открие на 27 май в 11 ч. в експозиционна зала "Кутловица" в Монтана. Победителите ще бъдат наградени на тържествена церемония в началото на първата фестивална вечер на ХV празници на духовите оркестри "Дико Илиев". Тя ще започне същия ден в 18 ч. на централния площад "Жеравица".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама