Концесията за летище „София“ бе с предизвестен край, обяви Кънев

19:27, 17 май 16 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За концесията на летище „София“ към момента имаме толкова малко информация. Това само по себе си е изключително тревожно. Публични източници на информация почти няма, докато при инвестиционните не е точно така. Цял Лондон знаеше предварително кой е победителят и това е "Фрапорт". 40% от компанията е собственост на "Химимпорт".

Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев при посещението си във Варна. Визитата му е част от националната му обиколка „20 минути с Радан/ 200 минути за вашите въпроси“.

По-рано днес транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че правителството ще отдаде на концесия летище “София” за максималния предвиден в закона срок - 35 години. Кабинетът очаква да получи 1.2 млрд. лв. от сделката.

„Инвеститори не искат да се занимават с тази сделка, защото това е предрешена битка“, обяви Кънев.

Относно намеренията на правителството половината от парите да бъде предоставени на БДЖ за погасяването на задълженията им, Кънев каза, че идеята не е добра.

„Не е добра идеята да се направи дългосрочна концесия, в която всички пари се вземат предварително. Изливането им в БДЖ пък е поредна тежка политическа грешка, защото преди да бъде реформирано БДЖ е пробита каца. И 6 млрд. лв. да изсипем в нея все ще тече, но малко по-дълго време“, посочи Кънев. 

Кънев посочи, че е рано за създаването на нов десен политически проект. Целта му била ДСБ да остане елитарна политическа формация, но тя трябва да създаде политически съюз, който да надхвърли тази елитарност.

„За да промениш правосъдието в среда, която никой не иска да го промени, не можеш да работиш с 15 народни представители, колкото и да са читави те. Не можеш да разчиташ на гласовете на максимум 400 хил. души“, обясни лидерът на тъмносините.

Новият десен проект трябвало да привлече всички, които са недоволни от правосъдието, като надхвърли 10% подкрепа на избори. „Ще се бави колкото е необходимо. Важното е да се свърши качествена работа", каза Кънев.

В изложението си лидерът на ДСБ посочи кои са според него основните проблеми на България - високите нива на корупцията, силно разпространената партизанщина в политиката, силни външни влияния и незавършен разговор за миналото.

Публичната власт служила за да осигури вътрешен ред, външна отбрана, сигурност на общността, която я излъчва. Тя трябвало да наложи закон и правосъдие, справедливвост, да постигне максимума за икономическото благоденствие на общността.

„Демокрацията е едно от средствата за постигане на тези цели. За излъчване на политическата власт. Но тези хора имат различни интереси, различни виждания. Когато сме се отдали на демократичния модел на управление, ние признаваме факта, че всички тези възгледи ще бъдат представени“, посочи Радан Кънев и допълни, че предварително е ясно, че вътре в парламента ще има фрагментация. Няма демокрация, която да функционирала по друг начин, освен по пътя на преговорите и компромисите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама