След 3 часа скандали ВСС избра зам.-шефовете на Софийски градски съд

20:41, 17 май 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо три часа членовете на съдийската колегия спориха, отправяха си взаимни нападки и опити за внушения, изказваха несъстоятелни тези, дори се стигна до опити да се неглижират мнение на отделни членове и всичко това по една точка от дневния ред - предложенията на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов за назначаване на две съдийки от районния съд за негови заместници, съобщава "Правен свят".

Дори бяха направени опити да се бламира Топалов и да му се наложат други заместници, нещо, което ВСС няма право по закон.

На 22 март Топалов внесе предложение в съвета за назначаване на Биляна Балинова за заместник-председател на съда и ръководител на Гражданското отделение и за Радостина Данаилова – за зам.-шеф на СГС и ръководител на Търговското отделение. И двете са от СРС, от известно време са командировани в градския.

Тези предложения веднъж вече бяха внесени на заседание на съвета, но бяха оттеглени, тъй като бе прието, че са необходими допълнителни мотиви. Същевременно неофициално стана ясно, че в СГС има брожения срещу въпросните предложения и дори се заговори за нова подписка.

Така се стигна до повторното им внасяне днес като Комисията по предложения и атестиране покани Калоян Топалов да изложи мотивите си за тези две назначения.

В продължение на близо час Калоян Топалов обясни защо се е спрял на съдии от районния съд, както и откъде идва напрежението в СГС.

По думите му "балонът бил надут" от четирима-петима колеги, които не са съдии от СГС и са членове на един съюз. Разказа, че се прави спекулацията, че с назначаването им за заместници Балинова и Данаилова биват повишени без да са минали пред конкурс. Топалов обясни, че те ще изпълняват чисто административни длъжности. Стана ясно още, че миналата година двете са се явили на конкурс за повишаване и са получили отлични оценки, но тъй като са с по-малък стаж, не са успели да се класират за свободните щатни бройки.

Топалов обясни, че наскоро е имало общи събрания на двете отделения и той е призовал колегите си да дадат конкретни предложения за заместници от съответните отделения. Но такива нямало. Обясни, че преди да внесе кандидатурите на Балинова и Данаилова е говорил с общо седем съдии от СГС да станат заместници (трима на едното, четирима на другото отделение), но никой не се съгласил.

"Може би заради трудния момент, в който се намираше СГС, когато им предложих. Право на административния ръководител е да си избере екипа, с който да изпълни концепцията. Не е на общото събрание, на съюзи, на групи, на групички и т.н. Съдиите Балинова и Данаилова поеха огромен товар, за да може нещата в тези две отделения да се променят в положителна посока и тази промяна беше оценена от ВСС. Изисква се усилия, които излизат от зоната на комфорта, която някои от съдиите толкова силно бранят. Лесно е да се подпишеш "за" и "против", да се скриеш зад гърба на друг, да станеш незабележим в пригласянето в общия хор, но е трудно да застанеш с лицето и името си и да носиш отговорност за действията си", каза още Топалов. По думите му нежеланието да се поеме отговорност е лицемерна позиция – да кажеш "Благодаря за свършената работа, която трябваше да бъде свършена, но да не сме ние".

Шефът на СГС отбеляза и "мръсната и долнопробна война", по думите му, която се води срещу съда и някои съдии с оглед делата, които разглеждат. Но въпреки стреса, на който са подложени и количеството лъжи, които се били изписали по техен адрес, включително и от "доброжелатели" в медии и форуми, съдиите си вършили работата.

Обясни, че е съгласен с тезата заместниците да бъдат посочени от колектива. Но неговите предложения идват, след като в СГС няма желаещи. А това, че го "развявали като Самарското знаме", демотивирало колегите.

Милка Итова си направи извода, че Топалов визира съдии от Българската съдийска асоциация на Богдана Желявска и му направи забележка да не дели съдиите на организации, асоциации и т.н. Топалов веднага отговори, че не е визирал БСА, а Съюза на съдиите и уточни, че не дели съдиите, за него е важно работата да върви. "Не искам да ме свързват със съюзи, политически партии и др. Ако искате ще си правим проверки на всеки 2 месеца", каза още той. После стана пределно ясно, че той е против готвените изменения в ЗСВ, според които общите събрания изземат част от функциите на председателите на съдилища. За него трябва да е ясно кой носи отговорност и ще понесе несгодите на едно управление, всичко друго било празни приказки.

След тези думи Димитър Узунов започна откровено да се заяжда. Попита го как е установил кой пише по форумите и получи отговор: "От разговор с колегите."

Последва нов въпрос – Дали би си оттеглил кандидатурите до приемането на промените в ЗСВ, защото там се предлага заместниците да се избират измежду колектива на съответния съд. Отговорът бе еднозначен: "Не."

И още въпроси – Дали е искал становище на председателя на СРС Методи Лалов? Дали двете съдийки имат ненаписани дела? Как би реагирал, ако Владимира Янева беше назначила районни съдии, командировани в СГС, за свои заместници?

Отговорите: Не е искал становище от Лалов, защото няма такова законово изискване. Направил е справка за делата и ако Узунов твърди, че има неизписани, да бъде така добър да ги предостави. Няма да дава оценки на колегите си, ще уважи решението за екипния принцип. Ако Узунов го беше слушал внимателно, щеше да разбере, че той застъпва именно този принцип.

Дебатът по предложенията на шефа на СГС продължи близо три часа, като включванията на Димитър Узунов предизвикаха стъписване.

Той поиска да се отложи вземането на решение, а да се поиска справка за, по думите му, неизложени съдени актове на двете съдийки. Защото той имал справка за съдия Балинова, според която тя има три неизписани дела от 2015 г.

На второ място – видите ли, трябвало да се изчакат промените в ЗСВ и тогава да се предлагат заместници от СГС. Не стана ясно дали Узунов има конкретни имена предвид, но твърдо отстояваше този си аргумент.

И не на последно място – тъй като на общите събрания никой от съдиите не бил взел отношение, значи те се страхували, защото Топалов се ровичка по форуми и медии да види кой пише.

"Можеше този, който е дал справката на Димитър Узунов, да я даде на Комисията по предложения и атестиране. Никога не сме изисквали такава информация, включително за избор на административен ръководител. Ако целта е да се дискредитират колегите, неизписването на делата е основание за търсене на друга отговорност евентуално", каза Юлия Ковачева.

Галина Карагьозова също възрази срещу отлагането, на което Узунов отвърна: "Дали Карагьозова възразява или не, няма значение."

Мария Кузманова също направила справка в деловодството на СРС преди заседанието. От там ѝ казали също за неизписаните три дела на съдия Балинова и заради това Кузманова нямало да участва в гласуването за нейното назначаване.

Любопитна е активността на тези двама членове на съвета – Узунов и Кузманова. Прави впечатление, че е избирателна и безпрецедентна. До момента спешни справки за конкретни предложения не са искали. А само преди три месеци те подкрепиха предложението на председателя на апелативния съд във Велико Търново да си вземе за заместник Мая Маркова, която тогава бе шеф на ОС-Велико Търново. Тогава такива справки не бяха искани.

За първи път такава активност и целенасоченост в Узунов видя и Калин Калпакчиев. И попита представляващия ВСС в какъв срок си пише решенията по дисциплинарни производства. Изтъкна, че искането е преднамерено, а Узунов си правел собствени проучвания или някой му помагал.

Насред процедурата и дебата се обади Милка Итова, която поиска още сега съдийската колегия да вземе отношение по предложението за промяна в ЗСВ, според което заместници могат да бъдат само съдии от съответния съд и по изключение – от по-горен. Членовете на колегията отделиха около 20 минути да спорят дали тази точка да бъде вкарана днес на дебат или не.

Димитър Узунов заяви, че няма никаква пречка сега да протече дискусията, а Юлия Ковачева го попита: "Г-н Узунов, Вие каква позиция заехте на заседанието на Съвета за съдебна реформа, което се проведе вчера?" (Като представляващ той посещава всяко заседание на Съвета за реформа, бил е и на вчерашното.) Ако е очаквала отговор на въпроса си, то вероятно Ковачева е останала разочарована, защото Узунов остана напълно безмълвен.

Отново се намеси Калпакчиев. Той отговори на упреците на Узунов, че съдиите се страхували, по следния начин: "Съдиите в СГС са хора, които не се страхуват да казват свободно мнението си и са го доказвали. Това да не е Благоевград, че някой да ровичка." (Калпакчиев има предвид скандалите по времето на Красимир Аршинков докато бе председател на ОС-Благоевград.)

Юлия Ковачева отново взе думата. Тя призова колегите си да подкрепят предложенията, защото в противен случай подкрепят кампанията срещу съда. Изтъкна, че ВСС няма компетентност да се меси в избора на административния ръководител и ако сега не бъдат подкрепени двете предложения, тогава СГС ще продължи да работи както досега, докато Калоян Топалов не намери друго разрешение.

А на аргументите на Узунов да се изчакат промените в ЗСВ, Ковачева отсече: "Да отложим тогава всички точки, защото нямаме становища от общите събрания."

Галина Карагьозова на свой ред заяви: "Буди удивление призивът изборът ни да се съобразява с бъдещи изменения в ЗСВ. Кое налага отлагане като вече веднъж беше отложен. За да препятстваме по-нататъшната работа на тези две отделения ли? Зпочвам да подозирам, че има такава причина. СГС беше най-проблемният съд, защо така яростно се съпротивляваме за попълване на неговия екип. Правят се опити за внушения, че едни членове на съвета са вземали становище, че не може да се избира заместник от по-ниски инстанции. Това много прилича на опорните точки в една програмна статия в един днешен ежедневник. Винаги сме призовавали за едно и също нещо – да има ясни мотиви защо се предлага един, защо се сменя друг без ясна оценка. А за страха, за който говори г-н Узунов – това е толкова несъстоятелно, без подкрепа с нито едно твърдение."

Главният инспектор Теодора Точкова уведоми ВСС, че има доклади на Инспектората за дейността на СРС, в които се казва, че Радостина Данаилова изписва делата си в срок, при Балинова има известно забавяне – изписва си делата от 6 до 12 месеца, но това е заради огромното натоварване в районния съд. Ревизорите не са отправяли конкретни препоръки към работата на съдия Балинова, напротив, приема се, че тя е с много добри професионални качества. Наложи се Точкова да изясни на някои членове на съвета какви са им правомощията според ЗСВ при назначаване на заместници – това са за наличието на професионални и нравствени качества и за много добра оценка от атестацията. Нещо, на което отговарят и двете кандидатки.

Така в крайна сметка Балинова бе назначена с 8 гласа "за" и 5 "против" (Узунов, Галя Георгиева, Мария Кузманова, Светла Петкова и Даниела Костова).

А Данаилова бе назначена с 9 гласа "за" и 4 "против" (Узунов, Георгиева, Петкова и Костова).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама