Състезание по програмиране ще се проведе в Русе

21:11, 17 май 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като продължение на миналогодишното състезание по програмиране, което се проведе в Русе при голям интерес, тази година организаторите му от Startup Factory ще проведат поредица от подобни надпревари в няколко български града, съобщиха те.

Основната цел на състезанията от серията CODE4TECH е превръщането им в национална инициатива, която да спомага развитието на дигиталните и техническите умения и да стимулира интерес към информационните технологии сред младите хора в България.

До момента са планирани събития в Русе, Хасково, Шумен, Велико Търново, Варна и Бургас. За участие ще бъдат допуснати всички желаещи и предварително регистрирани ученици, студенти, IТ-специалисти и любители, които ще демонстрират своите умения и ще работят в екипи за разработването на прототипи на софтуерни продукти. Няма възрастово ограничение за участие.

Състезанията CODE4TECH се организират с подкрепата на компанията за IТ и аутстафинг PROGRAMISTA; която подпомага развитието на IТ сектора и IТ общностите в България и др. Събитието се реализира в партньорство с Junior Achievement България.

На 27 май в Русенски университет е откриването на първото състезание от тазгодишната поредица – CODE4RUSE. Основното предизвикателство пред участниците ще бъде разработката на прототипи за софтуерни продукти, с които да се предложи решение на проблем в образованието или да се подобри образователният процес. Другото направление е забавление, като целта е демонстриране на прототип на приложение за свободно време, игра, комуникация и др.

Участниците ще работят в екипи между 2-ма и 5-ма човека в рамките на два дни, като поне един от членовете на екипа трябва да притежава умения за програмиране. Финалът на CODE4RUSE е на 29 май, когато участниците ще трябва да представят своите проекти пред жури и да демонстрират работещи функционалности на продуктите си.

Критериите за оценка ще са:

- Какъв проблем се решава и какво приложение може да се намери;

- Дали приложението има работеща функционалност;

- Начин на изпълнение, подход и качество на програмния код;

- Потребителски интерфейс;

- Бизнес потенциал на приложението;

Фондът с призове и стимули е на стойност над 2 000 лв. За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите пет проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама