Радан Кънев обезпокоен от бавенето на ГЕРБ с номинацията за президент

21:59, 17 май 16 / Политика 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бавенето на ГЕРБ с номинацията за президент означава две неща – те или очакват кандидатът им да е тотален послушник, или смятат чрез него да дадат знак на Русия, че омекват.  А това е много обезпокоително.“ Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев във Варна тази вечер на среща от поредицата „20 минути с Радан, 200 минути за вашите въпроси“. Той определи поведението на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев по време на мандата като успешно съобразно правомощията му и коректно по отношение на ГЕРБ.

В експозе, което надхвърли повече от два пъти обещаните 20 минути, лидерът на Демократи за силна България очерта 4 проблема, които спъват обществения дебат в България и успеха на демокрацията и държавата. Това са според него са високото ниво на корупцията и кражбата на обществени средства, политическата партизанщина, външните политически влияния и незатвореният политически разговор за насилието в миналото.

Дебатът „ляво – дясно“ в България е невъзможен, тъй като е сведен до последните два проблема, каза Кънев и даде пример с министър-председателя: „Единствените две причини Бойко Борисов да е десен лидер, са ЕНП да го признае и да разкаже историята на правилния си дядо. Ако беше разказал историята на погрешния дядо, той можеше да е ляв лидер.“

Десницата в България е доста самотна, каза Кънев. По думите му ДСБ ще си остане елитарна партия, но за да бъде отвоювана държавата от мафията, е нужно парламентарно мнозинство. Това означава 42% от гласовете на парламентарните избори. Те според Кънев може да се привлекат в по-далечно бъдеще чрез създаване на масова формация вдясно от центъра, но в никакъв случай тя да не се изгражда по модела на ГЕРБ.

Реформаторският блок според Радан Кънев е политически безсилен. „Той е голямо разочарование – гласуваш за единен политически субект, а получаваш неколцина лидери, които се надцакват“, коментира председателят на ДСБ. По думите му дясната формация, която ДСБ иска да създаде, трябва да обедини хора, които досега са били извън политиката или са били, но са доказали, че нивата им на търпимост спрямо корупция и безобразия са достатъчно ниски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама