Откриха изложба на художника Иван Мърквичка в София

23:53, 17 май 16 / Култура 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална изложба с непоказвани и забравени творби на Иван Мърквичка и съвременниците му беше открита тази вечер в София.

Така Националната художествена галерия отбелязва 160 години от рождението на гениалния художник, един от създателите на държавното рисувално училище у нас.

Изложбата е подготвяна повече от 4 месеца. Основното в нея са портретите и уникалните жанрови композиции на Мърквичка, съобщава бТВ.

изложбата са включени още 49 художници. Общият брой на картините е 112, а някои от тях се представят за пръв път пред публика.

„Търсихме онези имена, за които по-малко знаем. Имена, които по една или друга причина са останали в рубриката "и други" и много рядко се замисляме за тях”, казва Бистра Рангелова, куратор на изложбата.

В изложбата, която ще продължи до 4 септември, са показани още и картини от най-ранната първа обща художествена изложба у нас, състояла се в Пловдив през 1892 г.

Експозицията, освен 160-годишнината от рождението на Мърквичка, отбелязва и 120-годишнината от създаването на рисувалното училище – днешната Национална художествена академия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама