Фестивал представя кухнята на 7 страни

07:23, 22 май 16 / Любопитно 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виртуози на кулинарията от 7 страни са във Варна, за да покажат умения в Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света”. Майстор-готвачи от Италия, Холандия, Индия, Румъния, Израел, САЩ и Индонезия ще творят вкуснотии в Grand Mall днес , за да спецификите на националните си кухни. Достойно ще бъдат представени и българските традиционни ястия.

Кулинарният маратон започва в 11 ч. днес. Организатори са Министерството на туризма, ”GTC България”, ”Кулинарна академия HRC”, Международният женски клуб и посолствата у нас на 17 държави. Във Варна фестивалът се организира в партньорство с община Варна и Grand Mall. Очаква се на откриването да дойдат кметът на Варна Иван Портних, както и посланиците на Индонезия, Египет, Румъния, почетният консул на Израел проф. Красимир Методиев, представители от Индия, Венецуела, САЩ, Великобритания. Специален гост ще бъде и популярният сомелиер и ценител на италианската кухня Маурицио Ферери.

Фестивалът представлява следващ етап от приключението ”Мислиш си, че познаваш България?“. Провежда се последователно в 8 български града и ще финишира в София. Първият етап от кампанията протече през март и април, когато на интернет страницата www.IknowBulgaria.bg  всеки можеше да представи традиционна българска рецепта в четири основни категории: предястия и салати, супи, основни ястия, десерти и печива. Жури, съставено от експерти по кулинария от различни точки на света, подбра стоте най-добри предложения, които да участват в Международния кулинарен фестивал. Във Варна ще видим  готварските презентации на победителите.

Публиката ще има възможност да дегустира и оцени всяко от приготвените ястия. Ще бъдат излъчени победители във всяка от четирите категории, които ще представят най-доброто от регионалната кухня и ще се състезават на финала в София. Важно условие е ястията да бъдат сготвени с продукти, произведени в България.

В програмата на фестивала са включени още презентации за професионални готвачи, ресторантьори и ученици от специализираните техникуми по готварство, танци на народите, продажба на ръчно изработени сувенири от Азербайджан, Белгия, Италия, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Индонезия и Дания.

Освен забавна и познавателна, събитието има и благотворителна цел. Посетителите ще могат да си купят стикер на фестивала на символичната цена от 3 лв., като средствата ще бъдат предоставени в подкрепа на децата със специални нужди в „Карин дом”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама