Ентусиасти зарибиха река Камчия с нови 5 600 малки пъстърви

08:09, 22 май 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 30 хиляди са вече пъстървите в река Камчия след като и тази година група ентусиасти и рибари пуснаха в реката нови 5600 пъстърви.

Те са около 10 човека и вече за девета година зарибяват реката. Освен шуменци тази година в ритуала по пускането на рибките се включиха и варненци.

От седмица в Камчия вече живеят 2600 пъстърви “американки” и 3000 пъстърви “балканки”.

Рибите бяха пуснати на 7,8 места по поречието на реката – в района около стената на язовир “Виница” до Омуртагов мост.

Това се прави, за да може рибите да си намерят равномерно място в реката и да не се струпват на едно място, обясняват рибарите.  Освен това двата вида пъстърва се разделят с т.нар. праг, защото “американката” изяжда храната и дори малките на “балканката”.

Храна за пъстървите в Камчия има. Това показва вече деветгодишния опит на ентусиастите, които зарибяват реката.

Те зарибяват обикновено през пролетта и го правят за собствена сметка, без да парадират с действията си и да търсят благодарности от стотиците любители на пъстървовия риболов.

Започнали са да пускат пъстърва в Камчия с нагласата да съживят реката, да се множи разнообразието в нея и за всички, които харесват риболова на пъстърви, който според рибарите е един от най-атрактивните.

Освен това най-близките места за лов на пъстърва до Шумен са на над 200 км, а сега Камчия предоставя възможност всеки да изпробва уменията си в риболова на блесна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама