Вълнуваща "Нощ на музеите и галериите" в Сливен

08:34, 22 май 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливен отбеляза европейската инициатива "Нощ на музеите и галериите". С богата програма се включиха Регионален исторически музей, Художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия и крепост "Туида". Десетки жители и гости на града, въпреки дъжда, уважиха проявите.

Кметът Стефан Радев даде началото на Нощта на музеите и галериите в Регионален исторически музей, който се включва в инициативата за девети пореден път. " Имам приятното задължение да открия Нощта на музеите  и галериите в Регионалния исторически музей в Сливен. Радвам се, че нашият град за поредна година се присъединява към инициативата", каза градоначалникът. Той отбеляза, че освен Историческият музей, тази вечер прояви са предвидили Художествена галерия "Димитър Добрович", крепост "Туида", Национален музей на текстилната индустрия.   "Европейската нощ на музеите и галериите придоби голяма популярност и с всяка изминала година броят на посетителите расте, което говори за потребността на хората да научат за културата и историята си", смята той и  изрази удовлетворение, че ние като град имаме с какво да се похвалим. "Регионален исторически музей - Сливен е голямо богатство за нашия регион и смело можем да кажем, че притежава уникални експонати и експозиции. Благодарен съм на всички музейни работници, че работят неуморно за развитието на музейното дело и ги поздравявам за това", каза още Стефан Радев.

Председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, който също уважи проявата, връчи награди на дарители на музея. Сред наградените беше и ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова.

В нощта на музеите и галериите всички музейни обекти на Регионален исторически музей бяха отворени за безплатни посещения. Посетителите имаха възможност да видят експонатите от изложбата "Артефактът - от откриването до експозицията". За първи път те имаха уникалната възможност да се включат в една от основните музейни дейности - реставрацията. В сградата на музея на разположение беше реставраторско ателие, в което реставраторите показваха част от своята ежедневна работа и всеки, който изяви желание, се включи в него. В къщата -музей "Сливенски бит от 19 век" на разположение бяха два вертикални стана за желаещите да затъкават вариант на традиционна тъкан, под ръководството на специалист. Междувременно с това, пред музея имаше музикална и танцова програма.

Крепост "Туида" се включи в Нощта на музеите и галериите за втора поредна година. Програмата откри заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен  Пепа Чиликова. "Благодаря Ви, че сте тук и сме заедно, въпреки лошото време, в поредната инициатива, подготвена от екипа на крепост "Туида". Тук винаги мероприятията и демонстрациите са изключително интересни. Затова Ви пожелавам приятни емоции", каза Чиликова. Тя поздрави всички гости на събитието и с празника "Св. св. Константин и Елена", който отбелязваме на 21 май.

Ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова отбеляза, че инициативата "Нощ на музеите и галериите" е много емоционална за екипа, с който работи, защото точно днес се навършва една година от първото събитие, което са организирали. Тя направи отчет на свършеното и заяви, че екипът миналата година си е поставил ясни цели - да превърнат "Туида" в най-значимия обект в регион Сливен, "Туида" - сърце на Сливен, "Туида" - място, където се срещат духът на миналото и цветовете на настоящето. Мая Иванова изброи събитията, които са организирали и тези, в които са се включили. "За всичко това ни трябваха много сили и верни съюзници. Всичко това успяхме да свършим, благодарение на огромната подкрепа на ръководството на Община Сливен и всички отдели на общинска администрация. Всичко това направихме и благодарение на всички Вас, които ни подкрепяте, които сте винаги тук и в слънце, и във вятър, и в дъжд. Благодарение на всички Вас - сливналии", каза Мая Иванова.

В крепост "Туида" се състоя концерт на "Outhentic" - етно-джаз формация, създадена през 2012 година и първоначално позната с името Живко Василев Трио. Истинско удоволствие за публиката беше участието на Цирк Де Ла Люлин - сборна формация от четирима души, които представиха за първи път на сливенска сцена огнения спектакъл „Палячи“. Артистите Николай, Луиза, Филип и Иван показаха класически и съвременни циркови техники в съчетание с игра с огън. Въпреки проливния дъжд, те останаха на сцената докрай.

За поредна година в Нощта на музеите и галериите се включи по атрактивен начин и Художествена галерия "Димитър Добрович". Заради променливото време нямаше сцена на открито пред обектите й и проявите бяха вътре в залите. В зала "Сирак Скитник" се проведе детска работилница, на която по забавен начин децата можеха да опознават картини от колекцията на галерията. Имаше изготвени информационни табла за дейността и историята на галерията. В зала „Сирак Скитник” възпитаници от съставите на читалище „Зора” изнесоха богата концертна програма за посетителите.

В музея на текстилната индустрия в Сливен, 21 май беше ден на отворени врати за безплатни посещения от 11 до 17 часа. Посетителите можеха да видят постоянната експозиция, временна изложба “Техниката у дома през първата половина на ХХ век” и постерна изложба “Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач”. Имаше демонстрации на открито на неолитен стан, уреди за обработка на вълна, предене и тъкане. Бяха организирани наблюдения и експерименти, свързани с текстилните суровини с участие на публиката. Работеше и една от арт работилниците към музея - Ателие за плетене на верижки по традиционни техники.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама