Ветроход рекордьор води 200 туристи

08:52, 22 май 16 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големият действащ ветроходен пътнически кораб в света „Royal Clipper“ пристига днес във Варна с около 200 туристи на борда. Той е копие на легендарния немски ветроход “Прусен”, създаден в началото на ХХ век. За разлика от него обаче е създаден изключително за превоз на пътници. Спуснат е на вода през 2000 г. и същата година е вписан в Книгата на рекордите „Гинес“ .

Клиперът е единственият  петмачтов кораб с пълен такелаж (т.е. с квадратни платна на всички мачти), конструиран някога. Ветрилната му площ  надхвърля 5200 кв.м, а платната се събират и опъват механизирано, така че двайсетина моряци са достатъчни да ги обслужват. Общият брой на екипажа му е 106 души.

„Royal Clipper“ е дълъг 134,8 метра с бушприта, който е с дължина 11 метра. Мачтите му са вики 60 метра, ширината му е 16,5 метра и под ветрила може да развива скорост до 20 възла.  Част е от флота на компанията „Star Clippers“, в който има още два кораба близнаци – четиримачтовите „Star Clipper“ и „Star Flyer“.

През лятото „Royal Clipper“ прави круизи по Средиземноморието, през зимата предлага карибски пътувания  през южната част на Малките Антилски острови, а между двата сезона извършва трансатлантически плавания. Благодарение на плиткото си газене може да посещава и малки пристанища, недостъпни за големите круизни лайнери.

Ветроходът има 4 пътнически палуби и предлага четиризвездно обслужване. Освен луксозните каюти на борда му има три басейна, СПА център с големи подводни люкове, които разкриват екзотичния морски свят, просторен атриум с височината на три палуби, ресторант и пиано бар.

Освен на 22 май, той ще дойде във Варна още веднъж - на 5 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама