Тринадесетият ромски фестивал събира над 2000 участници от шест държави

10:37, 22 май 16 / Култура 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За тринадесета поредна година Център "Амалипе" и Община Велико Търново организират Международен детски ромски фестивал "Отворено сърце" в дните 3, 4 и 5 юни в парк "Марно поле" - събитие, в което ръка ще си подадат за пореден път над 2000 участници от различните етноси в България, както и чуждестранни групи от Китай, Македония, Румъния, Албания и Германия.

 Откриването на фестивала ще се състои на 3-ти юни от 14:00 ч. в парк "Марно поле". Събитието ще уважат министъра на труда и социалната политика  Зорница Русинова, представителите на Европейската комисия  Аурелио Сесилио и   Дора Крумова, посланикът на Южноафриканската Република Н.Пр.  Ванеса Калвърт, заместник-посланикът на Австрия Н. Пр. Томас Щьолцл, Ева Жечева, Председател на ДАЗД, представители на Фондация "Конрад Аденауер",  Никола Петков от НССЕИВ, представители на неправителствени организации и други официални лица. По-късно във Фестивала ще се включат Н.Пр.Гюро Катарина Викьор, Посланик на Кралство Норвегия, Н.Пр. Том ван Оорсхот, Посланик на Кралство Нидерландия в България. Фестивалната програма ще приключи на 5-ти юни на обяд, когато ще бъдат обявени най-добре представилите се групи за трите дни в категориите "Най-добро ателие" и "Най-добра група", а Община Велико Търново ще връчи Голямата награда.

  Тридневната програма на фестивала включва и редица съпътстващи събития. Участниците ще проведат ателиета, където всеки един посетител може да се включи и прояви творчество. Аателиетата ще бъдат с теми: изработване на сапунени изделия и керамика; кукерски маски; икебана; ателие по татуиране с къна и още много други. Китайската  група, със съдействието на Институт "Конфуций",  ще проведе ателие по традиционни китайски занаяти - чаена церемония, калиграфия, изрязване на хартия и връзване на възли.

                В дните на фестивала ще може да се види и изложбата "Лицето на ромите - преди и сега", която е с документален характер и събира снимки, предмети, предания и други образци от културното наследство на ромската общност у нас.

                За всички посетители и гости на Велико Търново ще има Аудио-визуално шоу "Звук и светлина" , което ще започне от 21:00ч. на 4-ти юни!

                Друго събитие със съществено значение за бъдещето децата ще бъде кръглата маса на тема "Ранното детско развитие  - ключ към образователната интеграция", която ще събере на едно място редица посланици, политици и представители на ромските организации  у нас.

               Програмата предвижда и фестивалното шествие на участниците на 3-ти юни по централната улица "Васил Левски" във Велико Търново от 18:00 до 19:30. Голямата атракция за всички присъстващи ще бъде преминаването на китайски дракон.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама