Премиерът откри първия саниран блок в Бургас

13:41, 22 май 16 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов и кметът Димитър Николов откриха първия завършен блок в Бургас по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Двамата връчиха официално на представителите на Сдружението на собствениците удостоверението за извършените строителни дейности. Това съобщиха от Община Бургас.

На церемонията присъстваха зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие инж. Чанка Коралска, експерти от Община Бургас и представители на фирмите, работили по обновяването на сградата. Живеещите в блок №27 споделиха, че са изключително доволни от извършените ремонтни дейности и че не са очаквали да бъдат направени толкова много подобрения по сградата.

Блок №27 в комплекс "Славейков" е пилотната сграда в Бургас, която се реконструира по Програмата за безплатно саниране. Изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили.

Подмазани са всички комини и асансьорните кули.

Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки за външните тела на климатиците. Заварките и металните елементи са обработени против корозия. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива. Монтирана е соларна система за топла вода, която разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части е поставено енергоспестяващо осветление.

В момента в Бургас се извършва саниране на други 9 блока по Националната програма за енергийна ефективност, а за още 17 сгради вече има сключени договори за извършване на строителните дейности.

На 147 панелни блока е извършено енергийно обследване и са издадени технически паспорти. До края на месец юни това ще бъде направено и за други 33 сгради.

Към настоящия момент са създадени 342 сдружения на собственици, които са подали заявления в Община Бургас за участие в Програмата за енергийна ефективност.

За 196 сгради има сключени договори за финансиране на строителните дейности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама