Лютви Местан иска 22 май да стане официален празник

14:33, 22 май 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Призив майските събития от 1989 година да не се партизират и политически монополизират от една политическа сила, отправи днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан в каолиновското с. Пристое. Местан, който беше съпроводен от 50-60 души, посети село Климент, Тодор Икономово, квартал "Кус" в Каолиново и Пристое навръх годишнината от трагичните Майски събития и поднесе венци и цветя пред паметните плочи в знак на почит към загиналите през 1989 г.



По думите на Местан саможертвата на хората е била в името на българската демокрация и българската свобода. "Тези събития не са монопол нито на ДПС, нито на която и да е друга политическа сила", каза Местан и призова този ден да стане официален празник на българската демокрация и паметта на хората да се почете с държавен протокол.

Преди поднасянето на цветята, имами отслужиха молитви в знак на почит към загиналите.  



Лидерът на ДОСТ припомни, че преди две години от стадиона в Пристое е отправил същия призив и фактът, че сега подновява искането си е доказателство, че е истински убеден в нуждата от подобно честване.

Лютви Местан отправи обвинения към ДПС, че партията политизира отбелязването на майските събития и определи случилото се на площада в Джебел на 19 май като изключително грозна изява. "ДПС допуска с това поведение много голяма историческа и стратегическа грешка", заяви Местан.

Той посочи, че е бил поканен да присъства на възпоменателните митинги в Демир баба текке в Исперихско и в каолиновското село Пристое на 14 и 15 май, но отказал, защото политическата му култура не му позволява да се намесва в мероприятия, организирани от друга политическа сила.



Местан коментира и днешното изявление на Цветан Цветанов, че е постигнат консенсус веднага да бъдат внесени поправките в Изборния кодекс, които да дадат правото с 60 заявления да се разкриват избирателни секции, но максимум 35 за всяка държава по света. 

"Тезата на Цветанов е тежка и гнусна демагогия. На последните избори в Турция сме имали 136-139 секции. Ако сега останат сасмо 35, това означава 3 до 4 пъти по-малък брой на секциите", каза Местан и определи замислените промени в Изборния кодекс като първичен обикновен фашизъм.

"Този подход не е просто дискриминация на избирателите в чужбина, а дискриминация на етнически и религиозен принцип", посочи още Лютви Местан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама