С евросредства разработваме туристически продукти за пенсионери

15:52, 22 май 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите на Варна и региона да посреща туристи от третата възраст в крилата на активния сезон ще бъдат представяни в следващите 18 месеца с пряко финансиране от ЕС. Това съобщи Велико Горанов, управител на варненската фирма „Горанов И. В.“ ООД, която е българският участник в проекта заедно с фирми, общини и неправителствени организации от 7 страни в Югоизточна Европа. 

Координатор на проекта, който се финансира от Европейската агенция за малки и средни предприятия, е организацията Mentores от гръцкия град Лариса. Участниците, освен от Гърция и България, са от Италия, Словения, Хърватска, Унгария и Румъния. Общата стойност на проекта е 228 000 евро, от които 75% са от ЕС.

Във всяка от дестинациите в 7-те държави се формира работна група начело с местния координатор, включваща пенсиниран специалист в туристическия бизнес, археолог, психолог, лекар-диетолог. Екипите ще разработят 10-дневни специализирани програми за туристи над 55 г., които ще бъдат изпитани с т.нар. пилотни тестове.

Варна ще изпрати група туристи 55+ до Лариса по програма, изготвена от приемащата страна, и ще посрещне група от Румъния. Движението на туристи е по един кръг – от България към Гърция, от Гърция към Италия, оттам към Словения, от Словения към Хърватска. Кръгът се затваря с изпращане на туристи от Хърватска към Румъния и от северната ни съседка към нас, обясни Горанов.

Проектът използва и принципа на работа на доброволците от Международния корпус за експертни услуги. По време на престоя си в посещаваната страна пенсионираните специалисти ще могат да предадат своите професионални знания и умения.

Варна и останалите дестинации ще бъдат включени в специален пътеводител на проекта, в дигитален и хартиен вариант, на 7 езика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама