Нивото на река Дунав в българския участък се повишава

17:44, 22 май 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН: 

Дунавски басейн на на 23 май водните нива в басейна ще се понижават. От вечерните часове на 24 май се очакват нови повишения във водосборите от басейна.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 23 и 24 май ще бъдат над средномногогодишната стойност. На 23 май  водните нива в по- голяма част от басейна ще се понижават - повишения са възможни само в долните части на основната река  вследствие оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 23, 24 и 25 май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и утре нивата във водосбора плавно ще се понижават. От вечерните часове на 24 май се очакват значителни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав в българския участък на реката се повишава. Прогнозата на АППД за 24 май при Русе е за покачване 11 cm, очаквано ниво 452 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама