Кресна е най-сеизмичният район на Югоизточна Европа, обясни сеизмолог

21:37, 22 май 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кресненското дефиле е най-сеизмичният район в България и в т.нар. континентална част на Югоизточна Европа. Това обясни за БТА ръководителят на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.  проф. Емил Ботев. Той коментира земетресението от днес по обяд в Сандански с магнитуд от 4.3 по скалата на Рихтер е в първата половина от категорията на слабите земетресения.  

Проф. Ботев обясни още, че въпреки тази най-висока сеизмичност, в района на Северно и на Южно Егейско море - в цялата егейска зона, са ставали много по-силни земетресения, с по-голяма честота. По думите на специалиста земетресенията с магнитуд от 3 до 4 се определят като много слаби земетресения, с магнитуд под 3 са микроземетресения, а земните трусове над 4 по Рихтер са слаби земетресения. 

"Земетресението е в Струмската сеизмична зона, а характерни за нея са следтрусовите поредици, като досега има повече от десет последващи микротруса", обясни проф. Емил Ботев, като допълни, че най-силният от тези земни трусове е с магнитуд от 3.2 по Рихтер.

Той каза още, че земетресението е станало в планината Пирин и е било с дълбочина близо 10 километра. По-точно трусът е бил в района на селата Плоски и Вихрен, но въздействието от разместването на земните пластове е било най-силно в Сандански.

Сеизмологът каза още, че всяка година средно се регистрират към стотина земетресения в Струмската сеизмична зона - серии от основни земетресения и от последващи микротрусове. Той припомни, че най-силното от тези земетресения е било с магнитуд от 4.5 по Рихтер преди две-три години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама