Полицейски наряди по време на абитуриентските балове в Търговище

06:31, 23 май 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилено полицейско присъствие на служители от “Пътна” и “Охранителна” полиция ще има в област Търговище по време на абитуриентските балове. В градовете Търговище, Попово и Омуртаг полицейските служители ще контролират автомобилите по време на придвижване на колоните от училищата – участници в празничните шествия по случай Деня на славянската писменост и култура на 24 май, до общия сборен пункт. Уязвимите и по-рискови места по тези маршрути ще бъдат обезпечени от полицейски наряди, а ако се налага, шествията ще бъдат съпровождани от полицейски автомобили.

Създадена е организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от трите районни управления в състава на дирекцията, като приоритетно служителите им ще съблюдават за спазване на обществения ред в районите на училищата, в местата, където ще се събират повече автомобили с абитуриенти,  както и в местата на баловете, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

За целта във всяко от районните управления е изготвен план за опазване на обществения ред и противодействие на престъпните деяния по време на абитуриентските празници и свързаните с тях празнични прояви. Проведени са срещи с ръководството на Регионалния инспекторат по образованието, с училищните ръководства по места и с органите на местно самоуправление за съвместни действия  при провеждането на абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура. Уточнени са местата в областта, където ще се провеждат абитуриентски балове - такива ще има в Търговище, докато абитуриентите от средните училища в останалите градове от областта са решили да посрещнат празника другаде.

В заведенията, където ще има абитуриентски балове, са извършени проверки  с цел обезпечаване на сигурността на присъстващите, както и относно спазване на противопожарните правила, за наличието на планове за безопасна евакуация и на изправни противопожарни уреди. Проведени са инструктажи с персонала на тези обекти предвид ограничаване предпоставките за възникване на пожари и за необходимите първоначални действия, които служителите трябва да предприемат при евентуално възникване на инцидент до пристигането на огнеборците. Специално внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за да не бъдат допускани в тях хора с огнестрелно оръжие, агресивни, в явно нетрезво състояние или видимо употребили наркотични вещества.

Предприети са необходимите мерки за недопускане на инциденти и обезпечаване сигурността и на абитуриентите, чиито балове ще бъдат извън територията на града, в който учат и живеят.  Уточнени са местата, където ще пребивават празнуващите, и маршрутите за придвижването им. Непосредствено преди отпътуване на автобусите служители на “Пътна полиция” ще извършат проверки на документацията на водачите им, които ще бъдат тествани по надлежния ред за евентуална употреба на алкохол. Ще се проверява дали съответният автобус е преминал годишен технически преглед и дали има сключена задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Преди отпътуването за екскурзията  водачите на автобусите и ръководителите на групите  ще бъдат инструктирани от пътните полицаи, като им бъдат припомнени основните правила за безопасност на движението, които трябва да бъдат спазвани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама