Историческа визита на кипърски президент в Турция

07:39, 23 май 16 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще посети Истанбул, където днес се провежда среща на високо равнище, посветена на хуманитарните въпроси. Визитата е историческа, защото това е пъrвото посещение на кипърски държавен глава от 1962 година насам, когато тогавашният президент архиепископ Макариос Трети пътува до Анкара, отбелязва БНР.

Анастасиадис ще участва във форума по покана на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, под чиято егида се провеждат и мирните преговори между лидерите на двете кипърски общности за обединяване на разделената от 42 години страна.

Посещението на президента на Кипър е безпрецедентно, тъй като Турция не признава нито него, нито страната, която той ръководи като държавен глава. Анкара нарича правителството в Никозия “южната кипърско-гръцка администрация”. Турция обаче е единствената страна в света, която признава т. нар. Севернокипърска турска република, самообявила се върху окупираните територии.

При обсъждането на споразумението ЕС-Турция за решаване на бежанската криза Анастасиадис се обяви категорично против отварянето на замразените от Никозия преговорни глави за присъединяването на Турция. Според кипърския държавен глава падането на визите за гражданите на Турция е възможна само, ако Турция изпълни ангажиментите си към Кипър по т. нар. Протокол от Анкара, което включва и неговото признаване.

С Турция са свързани едни от най-тежките и ключови теми във водените в момента преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Сред тях са въпросите за гаранциите, изтеглянето на турската армия от острова, териториалните корекции, съдбата на заселниците от Анадола на острова.

Кипърският проблем и отношенията ЕС-Турция са в центъра на срещата на президента  Анастасиадис и гръцкия премиер Алексис Ципрас, която ще се състои на 25 май в Атина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама