Варна отново е столица на славянската поезия

08:19, 23 май 16 / Култура 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетият международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ бе официално открит снощи в пленарната зала на община Варна. Тази година той се провежда под наслов „Език мой – мое Отечество“ и е с участието на творци на изящното слово от над 20 държави.

Основен организатор е председателят на Славянската литературна и артистична  академия Елка Няголова с подкрепата на община Варна, Икономическия университет в града, Съюза на българските писатели, Фонд „Устойчиво развитие на България“, Синдиката на българските учители. Фестивалът се провежда до 25 май с благослова на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

В програмата за днес са включени изпълнения на бардове в двора на Икономическия университет във Варна. Те започват в 16 ч. под мотото „Поезия в петолиние“. В 16,30 ч. в галерия „Академика“ на университета ще бъде открита изложба на Иван Краевски „Българката отблизо“, а час по-късно отново там предстоят премиери на нови книги.

Участниците във фестивала, както всяка година, утре ще се включат в празничното шествие, ще пеят „Върви, народе възродени...“ и ще сведат чела в общ поклон пред светите братя Кирил и Методий.  На 25 май в Двора на кирилицата в Плиска ще станат известни лауреатите на тазгодишните награди на фестивала - "Атлант на славянството", "Летящо перо", няколко награди "Сребърно летящо перо" и специалните призове на СБП и СБУ.

Международният фестивал на поезията "Славянска прегръдка" е връстник на учредената през 2007 г. Славянска литературна и артистична академия, която днес има филиали във всичките 11 славянски страни, както и в още 5 други европейски държави.  Основната цел на форума е сближението на културите, обмен на културните ценности, на основата на общия праезик и културно наследство на славяните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама