Електронна система следи приходите от детски ясли в Шумен

09:55, 23 май 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автоматизирана електронна система, която ще следи за управлението и контрола на задълженията и месечните такси в детските ясли, започва работа от 1 юни.

Софтуерът "Сладко бебе" е счетоводна програма, чрез която всяко нещо, което влиза и излиза в яслите, ще минава и в общинското счетоводство и така ще може да се следи, обясни зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова.

Тя допълни, че чрез системата ще се постигне по-стриктен контрол върху средствата, които постъпват в детските заведения.

По този начин се осигурява прозрачност, каза още тя и допълни, че програмата дава възможност в реално време във всяка дирекция на администрацията да се проследи колко деца има в момента в заведението.

Уязвими сме от бройката на децата, защото това са натурални показатели, от които зависи финансирането. Те са делигирана дейност, която се следи, коментира д-р Маркова.

Самата програма предлага и други възможности, които постепенно ще бъдат внедрени, обясни зам.-кметът и даде пример с храненето на децата.

Цената на програмния продукт за всяка ясла е 756 лв. Месечната такса за обслужването й е в размер на 350 лв.

До края на година трябва да платим около 3000 лв. за поддръжка, каза д-р Маркова. Тя уточни, че не се налагало да бъдат купувани допълнителни компютри за забавачниците, тъй като наличната техника се е оказала подходяща за системата.

Персоналът пък е преминал обучение за работа със „Сладко бебе”. Системата е била пусната пробно преди старта и работи, уточни д-р Маркова.

Зам.-кметът бе категоричен, че внедряването на новата система по никакъв начин няма да повлияе на таксите за ясли и те няма да бъдат вдигани.

В проекта за бюджет за 2016 година са заложени да се съберат 320 хил. лева от такси за ползване на детски ясли. Тази сума е с 20 хиляди повече от предвидената за 2015 г. и с близо 40 хил. повече от събраните през миналата година такси.

От началото на новата учебна година се очаква аналогична система – „Щастливо детство” да заработи пилотно и в няколко детски градини на територията на общината.

Програмният продукт позволява автоматизирано администрацията да получава справки за присъствието на децата в заведенията, за използваемостта на базите, за дневните и месечните разходи за храна, платените такси, внесените суми от детските заведения в общинската сметка, неплатените задължения от родителите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама