Борисов се обяви за спазване на правата на бежанците

10:00, 23 май 16 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България се присъединява към Декларацията на група държави-членки, в която се потвърждават нормите на международното хуманитарно право и се настоява за тяхното стриктно и безусловно спазване. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в Световната среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси. На първия по рода си форум, който се провежда в Истанбул, премиерът потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

“През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения”, каза Борисов.

Той посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион. Премиерът отбеляза и, че страната ни вече изпълни ангажиментите, поети по време на международната конференция „Подкрепа за Сирия и региона”, която се проведе през февруари в Лондон.

Министър-председателят оцени високо доклада на генералния секретар на ООН и заяви политически ангажимент за постигане на значителен напредък по петте основни отговорности от т. нар. Дневен ред за човечност. Премиерът Борисов допълни, че страната ни ще продължи да участва в усилията на Европейския съюз за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ. „Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС“, заяви пред делегатите на форума министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама