Набират средства за реставрацията на сграда паметник на културата в Пловдив

11:30, 23 май 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това е втората поредна инициатива от кампанията на Клуб "Пловдив - Оптимист Интернешънъл"  за ремонт на Пловдивската мъжка гимназия, основана през 1850 година от Найден Геров. В нея се помещават и две от елитните училища под тепетата - Основно училище "Княз Александър Първи" и Гимназия с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий".

Паралелно с празничната програма по случай Деня на българската просвета и култура - 24 май, на бележитата дата от 9:00 до 11:00 ч. ученици и техните родители ще се включат в кампанията за набиране на средства за ремонта на бившата Пловдивска мъжка гимназия, основана през 1850 г..

Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е със статута на паметник на културата, членовете на клуба и голяма част от родителите на учениците смятат, че нейната реставрация ще е от жизненоважно значение за кандидатстването по проекти по европейски програми. Дамите от Клуб "Пловдив - Оптимист Интернешънъл" ще се ангажират със съдействие при кандидатстването, но при този вид финансиране от европейските фондове основна роля може да има само общинската администрация.

От Клуба имат готовност във всеки един момент да обсъдят с Община Пловдив възможностите, които европрограмите предлагат за реставрация на паметници на културата. Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности не само под тепетата, а и в цялата страна. Това я прави подходящ обект за посещение от туристи и гости на града през 2019 г., когато градът ще бъде европейска столица на културата, смятат организаторите на благотворителната кампания.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама