Изкуството да бъдеш Мама Нинджа – съвети от една многодетна майка

11:33, 23 май 16 25 1545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мария Пеева е преводач на свободна практика от двайсетина години. Обожава професията си. В момента превежда филми на американските филмови компании „Фокс“ и „Уорнър Брос“.

Ежедневието й е всичко друго, но не и тихо.



Майка е на четирима сина със забележителна разлика в годините – най-големият е на 22, най-малкият на 3 години. Съпруга е на един изключителен Иван, както самата тя го описва, който недолюбва социалните мрежи, но пък притежава най-жестокото чувство за хумор. Цялата картинка се допълва от домашните любимци – кучето Чара и котаракът Фройд, който също се мисли за куче.

Освен всичко, с което се занимава, Мария е създател на mamaninja.info. Сайт, в който споделя ежедневието си на многодетна майка, живееща в големия град и в българската действителност. Темите, от които се вълнува са различни - от модерната напоследък система за възпитание Монтесори до проблемите на тийнейджърите. „Работата ми винаги е била творческа, но понякога толкова се задръствах от превеждане на чужди мисли, че започвах да забравям своите. Затова започнах да поствам едни дълги статуси със семейните ни истории във Фейсбук, в които всичките ми приятели веднага се влюбиха“, разказва Мария историята за създаването на сайта си. В изработването му се включват приятелите й и цялото семейство.



Всичко започва като на шега. Близка приятелка я съветва да си направи блог, но Мария не поглежда сериозно към идеята. Скоро след това синът й започва да прави уейбсайтове и й предлага да направи един и за нея. 8-годишният й син Коко рисува комикси, на които я изобразява като Мама Нинджа, и оттам идва името на сайта.

В начинанието Мария среща подкрепата на цялото семейство, дори и на съпруга си, който мрази социалните мрежи. „Досега се пазарях какво да не пишеш за мен във Фейсбук, а сега ще се моля да го пускаш САМО във Фейсбук“, била реакцията на Иван, когато чул за създаването на сайта.

В първите дни след стартирането на mamaninja.info очакванията са, че сайтът ще се чете само от приятелките й. След няколко седмици разбира, че има хиляди посетители на ден. „Твърдо съм решила, че блогът няма да стане комерсиален проект, за мен това не е професия, а хоби“, казва Мария и допълва, че ще пише за всичко, което й е на сърце, и което занимава мислите й в момента. За темите, които публикува в сайта си казва, че някои от тях са написани специално защото някой й е споделил проблем, с който вече се е сблъсквала. „Предполагам, че хората долавят искреността ми и тя им импонира“, споделя Мария. „Факт е, че имам стабилен и съвсем нежелан опит в преодоляването на всевъзможни проблеми - от детските болести до пуберските неволи. Но мисля, че най-важното, заради което блогът ми се чете е, че предлагам един различен поглед към семейния живот, отглеждането на децата и ежедневието на майката, без претенции и назидания, съвсем естествен, понякога забавен, понякога малко тъжен, както дойде“, казва Мария.



Според нея блоговете у нас и въобще по света стават толкова популярни, защото хората не могат да четат само новини. „Имат нужда и от нещо за душата, но по-достъпно и бързо смилаемо от книгите“.

В сайта си Мария пише и по актуални за обществеността въпроси като методът за възпитание Монтесори, който преди седмици беше въведен в няколко детски градини в Пловдив. Започва да се интересува от системата за възпитание на италианката Мария Монтесори, след като превежда филм за нея. Смята, че е прекрасно, че в България се въвеждат масово в детските градини. Според нея, това което всеки родител може да направи е да въведе основните принципи на Монтесори в дома си – уважение към детето, подходяща обстановка, възможност за познание и автообразование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама