Крайнодесният Норберт Хофер на крачка от президентския пост в Австрия

13:33, 23 май 16 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крайнодесният кандидат за президент на Австрия Норберт Хофер е вероятният победител на втория тур на президентския избор, предават световните осведомителни агенции. Все още не са ясни резултатите от балотажа, но според информация на външното министерство на страната, цитирано от РИА Новости, Хофер изпреварва своя съперник – бившият лидер на „Зелените“ Александър Ван дер Белеен, само с 3 процента. Според други медии разликата между двамата е в рамките на статистическата грешка.

Очаква се решаващи да бъдат данните за гласовете по пощата, наброяващи близо 1 милион, които могат да променят ситуацията.

Крайните резултати ще бъдат обявени по-късно днес.

Ако Хофер бъде избран Австрия ще стане първата страна в Евросъюза с крайнодесен президент.

Съгласно австрийската Конституция, Федералният президент има доста ограничени функции, предимно представителни. Той се избира на всенародни избори през шест години и може да има максимум два поредни мандата. 

Първият тур на изборите беше на 24 април. Тогава участваха шестима кандидати. Лидерството на Хофер (35,1%) и на Ван дер Беллен (21,3%) стана неочаквано, представител на партиите, влизащи в правителствената коалиция, дори не се доближават към първите места на вота.

Вторият тур премина в интригуващо очакване на първите резултати, които станаха известни в неделя, малко след 18 часа московско време, когато в страната бяха закрити всички изборни участъци. Тогава се появи първата информация за незначително лидерство на Хофер. По-късно дойдоха други данни, изравняващи шансовете на съперниците и дори извеждащи с леко предимство Ван дер Белен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама