Търсят се 30 млрд. долара за хуманитарната криза

16:05, 23 май 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двудневната среща на високо равнище, посветена на хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул под егидата на ООН цели да събере между 20 и 30 млрд. долара, за да се справи с най-мащабната досега хуманитарна криза в света. Това каза зам.-генералният секретар по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън. Нека не подценяваме значението на това, което ни очаква през следващите дни: ние имаме уникалната възможност да задвижим един амбициозен и широкообхватен план, за да променим начина, по който облекчаваме, и по-важното, предотвратяваме страданията на най-уязвимите хора по света“, казаО‘Брайън в Истанбул.

"Срещата на върха в Истанбул е посветена на новото мислене и на създаването на най-доброто решение, а също така – и на промяната, необходима, за да помогнем на най-нуждаещите се наши събратя, мъже и жени", заяви заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси.

В речта си, с която откри форума шефът на ООН Бан Ки-мун призова правителствената, бизнес лидерите, хуманитарните организации и дарителите да помогнат броят на прокудените от родните си места цивилни по света да намалее наполовина до 2030. „Тук сме, за да очертаем различно бъдеще“, заяви Бан.

От трибуната на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси турският президент Реджеп Ердоган заяви, че светът трябва да сподели бремето на бежанците и на нуждаещите се от помощ хора по света.



Снимка: Twitter

Канцлерът на Германия Ангела Меркел поиска да се сложи край на празните обещания за хуманитарна помощ. „Твърде много обещания се правят и след това парите за проектите не идват – това трябва да спре“, заяви Меркел, добавяйки, че светът в момента няма никаква хуманитарна система, която би могла да се използва в бъдеще.

Форумът е Истанбул се провежда при изключителни мерки за сигурност. За охрана на събитието са ангажирани над 10 хил. служители на реда. Част от движението на градския транспорт е отклонено. Хеликоптери кръжат във въздуха над района.

Двудневната среща на върха е първа по рода си в историята на ООН. В нея участват държавни и правителствени ръководители от 60 страни. Сред тях са германският канцлер Ангела Меркел и българският министър-председател Бойко Борисов, зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и близо 6000 представители на хуманитарни и правозащитни организации от общо 120 държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама