Близо 30 трабанта дефилираха по улиците на Разград

16:28, 23 май 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 30 трабанта дефилираха днес по улиците на Разград. Събитието бе в рамките на Тринадесетото издание на Националния събор на трабантите в Лозница. Организатор на проявата е новоучреденият Национален клуб „Трабант“ - Лозница, който е наследник на регионалния клуб „Трабант“, регистриран в същия град преди повече от десет години. Съборът се провежда всяка година под егидата на кмета на града Айхан Хашимов, по повод 24 май - Денят на славянската писменост и култура, считано за официален празник на возилата от марка ‘Трабант”.

Мероприятието тази година ще протече в два дни, като първия ден, днес, гордите собственици на соцвозилата се събраха първо пред голям хипермарект в Разград. След това те дефилираха с возилата си по разградските улици и се установиха пред читалище „Развитие”, където близо два часа представиха на граждани и публика своите коли. В ретро парада се включиха собственици на трабант от Варна, Добрич, Каварна, Плевен, Русе, Търговище, София, Лозница и др.

Председателят на Националния клуб „Трабант” Ангел Пеев обясни, че след дефилето в Разград притежателите на легендарната марка трабант ще отпътуват за комплекс „Островче”. Там тази вечер ще се състои годишно събрание на клуба и ще бъде изготвена програмата с дати за предстоящите мероприятия на клуба през годината.

Пеев заяви, че към момента в клуба членуват над 30 собственика на трабанти от цялата страна, някои от които са ветерани от самото основаване. Очаква се с новоприетите, които ще бъдат утвърдени на събранието тази вечер членовете на клуба да станат близо 40. Ангел Пеев разказа, че в клуба членуват хора на възраст от пет до 75 – годишни с най-разнородни професии, като между тях има лекар, професор, бизнесмени и др.



Самият председател на Националния клуб „Трабант” бе пристигнал за събора с уникален трабант, целият изрисуван с героите от филма "Ледена епоха”. Той разказа, че колата е направена специално за абитуриентския бал на сина му, а картините са били изрисувани от най-добрия варненски художник. Казва, че страстта му към трабантите е от младежките му години. Освен този трабант, Пеев притежава още три автомобила от същата марка, като две от тях са състезателни, а едната е ежедневна, която я кара из града. „Първата кола, която си купих през далечната 1987 година беше трабант, а през 1992 година отворих магазин за трабант и вартбург и повече от 20 години продължавам да продавам части”, допълва председателят на националния клуб „Трабант”.

Атракцията на Тринадесетия национален събор на трабантите ще бъде и петгодишният Димитър Тодоров от Каварна. Той е най-младият член на клуба и ще се се включи за първа година в събора със своя автомобил „Москвич”. Мини колата е направена от баща му Тодор Тодоров, който пристигна на събитието с цялото си семейство.



„Детето има много атрактивен и спортен дух. Миналата година се включи в събора в Тетевен с пластмасов джип, но той не издържа и затова му изработихме този москвич”, хвали се баща му. 

Митко разказва, че много обича колите, ходи от малък по събори и състезания с баща си. Казва, че му доставя голямо удоволствие да шофира и не го е страх. Тодор Тодоров има частен бизнес, не пропуска ретро паради, състезания и дефилета. Казва, че цялото му семейство са фенове на ретро автомобилите. В колекцията си има три москвича, две аудита и два трабанта.

Най-старият автомобил, който дефилира из улиците на Разград и ще се включи в Тринадесетото издание на събора в Лозница е произведен през далечната 1964 година – Трабант 600. Той се управлява от дългогодишния председател на клуб „Трабант” в Лозница Съби Събев. 

Сред атрактивните автомобили бе и Шевролет Корвет Кобрио, боядисан във вишнев металик. Със своя автомобил тук бе и бащата на поп-фолк дивата Преслава Кольо Тончев от Добрич. С трабант 600, произведен през 1965 година бе пристигнал и Илиян Илиев.

Най-новата, възстановена до перфектно състояние с много труд в колекцията на клуба е трабант 600 на Веселин Павлов от Варна. Той е собственик на фирма за търговия  и серзиз за спирателни и промишлени кранове и е също запален почитател на соцмашините. Разказва, че си купил трабанта през 1985 година и след 12 години го продал. Преди две години открива трабантчето в сайт за автомобили. „Познах го по отличителни белези, че е същия автомобил, но вече се беше оказал от Варна в Добрич в ръцете на един младеж, който се беше отказал да го реставрира”, обяснява Павлов. С помощта на приятели и членове на клуба  успява да реставрира возилото възможно най-автентично. Той сподели, че в събора в Лозница се включва за трета поредна година, като за първи път е със собствен автомобил. На миналогодишния събор Веселин Павлов е управлявал чужд автомобил, а на първия е присъствал само като посетител. Участвал и в други събори и  паради на трабанти – в Русе, Сливен, Стара Загора и във Варна. Павлов разказва, че притежава още три ретроавтомобила и се надява след трабанта да реставрира и другите коли. Неговото виждане е, че любовта към автомобилите не се изразява само към една марка.



Утре, 24 май в 10 часа автомобилите ще бъдат разположени на площада в центъра на Лозница, където ще бъде положено началото на Тринадесетия национален трабант събор. Според председателя на клуба Ангел Пеев в събора участие в събора ще вземат 40 привърженици на марката Трабант, членове и бъдещи такива на клуба от цялата страна. След това всички ще се отправят в колона из улиците на града, а от там до центъра на Лозница, където ще се състои събитето.

В  програмата на мероприятието са предвидени допълнително доста атрактивни и занимателни игри, свързани с немските возила. Ще бъдат раздадени награди в две  категории мъже – жени и специална награда „Купа на кмета“, която ще бъде връчена от кмета на Лозница Айхан Хашимов. Предвиждат се грамоти и плакети за всички участници, като свидетелство за присъствие в събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама