Рядък вид чапла се появи в Атанасовското езеро

17:26, 23 май 16 / Любопитно 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рядък вид чапла е била наблюдавана в Атанасовското езеро, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“. Това е станало на 20 май по време  на поставяне на фотокапани като част от проучването за натиска от чакали и други хищници върху гнездовите колонии в поддържания резерват. Птицата е от вида рифова чапла (Egretta gularis).

Това е трето наблюдение за вида в България и второ в Атанасовското езеро, след 2013 г. (първото наблюдение за страната е в местността Пода, отново близо до Бургас).

Рифовата чапла е тропически вид, разпространен предимно в района на Червено море и Персийския залив. Достига на изток до Индия и Шри Ланка, а на запад - до Мавритания и Габон. Малка колония гнезди в Южна Испания, а единични птици достигат Карибите, Северна и Южна Америка. Храни се с дребни риби от семейства селдови, хамсиеви и попчета.

Наблюдението на рифова чапла, заедно с чудесните новини за завръщането в Атанасовско езеро на кавказкото попче (Knipowitschia caucasica), след почти пълното му изчезване през миналата година, още веднъж потвърждават високата консервационна и природна стойност на езерото, заслужили му титлата за най-богатото на птици място в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама