Добруджански хора се виха на Фестивал на розата в Токио

18:48, 23 май 16 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Япония има много голям интерес към българските народни танци. Всяка година поне 20-ина български хореографи водят курсове там, като представят различни хора. По тяхна покана се правят уъркшопи, разучаване на хора. Който може отива, плаща си, за да разучава български танци. Това разказа главният художествен ръководител на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” Стоян Господинов, който неотдавна се завърна от Страната на изгряващото слънце.

Там той бе гост на Фестивал на розата в Токио, в който участва и ансамбълът за български фолклорни танци "Кога" с ръководител Ириса Наото.  Там той е участвал и в хоротека, на която присъствали над 300 японци. Те танцували хора от цял свят - от Израел, Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, но най-много се играли българските хора. Господинов е впечатлен, че голяма част от танцьорите на хоротеката били с тениски с надпис "Без танци няма живот".

Хоротеката продължила цял ден, хората танцували в продължение на девет часа, без да спрат. Единственото хоро, което бисирали, било нашето македонско хоро: "Ако умра, ил загина". „Те обожават това хоро, три пъти го играха един след друг. И го пееха с български текст, без никакъв проблем”, споделя Господинов.

Сред танците, които "Кога" представил на Фестивала на розата в Токио, единият бил дело на Здравко Даскалов - "Провадийски игри", другият - добруджански танц с хореограф Стоян Господинов, шопски и копаница, които Ириса Наото сам направил, както и един пирински танц на Кирчо Апостолов.  

„Срещнах се с много японци, които говорят само с най-ласкави думи за нашата България, за красотата на нашата страна, за изключителния ни фолклор. Избягват да говорят за отрицателни неща, въпреки че на много от тях са им се случвали такива у нас. Те са очаровани от България”, споделя Господинов.

 "Кога" е ансамбъл за български фолклорни танци в Япония. Неговият ръководител Ириса Наото е детайлно запознат с българския фолклор. Със съпругата си от 1980 година  посещават България. Оттогава датира познанството им със Стоян Господинов. През 1980 г. Наото гостувал на Фестивала на професионалното фолклорно изкуство в Кюстендил. Гледал изпълнение на ансамбъл "Добруджа" и пожелал домакинът, при когото бил настанен, да намери начин да го запознае със Стоян Господинов, който тогава танцувал солото. От тогава датира дружбата между двамата. Почти всяка година японецът идвал у нас, по цели вечери танцували, учил танците, копирал детайлно.

У нас се срещнал с известни наши хореографи, като Йордан Янакиев, Кирчо Апостолов. Покойният вече Здравко Даскалов, направил цял спектакъл с японците. На годишнина на ансамбъл „Добруджа” „Кога” гостували и направили съвместен концерт.

„Танцьорите от ансамбъл "Кога" много говореха за нашата последна среща, когато ни гостуваха тук, в Добрич. Може би най-голяма роля да ме поканят на Фестивала на розата изигра представянето на няколко от моите деца пред цялата им група. Направихме им една програма като подарък, за "Добре дошли", около 30 минути. Аз видях как Ириса Наото се разплака. А да видиш японец да плаче това е изключение. Той е много доволен от моята работа с японците, защото аз не само, че им показвам танците, но и ги уча на артистично присъствие”, споделя Стоян Господинов. Научил японците да се усмихват, докато танцуват, да се провикват. Когато изпълнителите излезли на концерт и се провикнали, японската публика ахнала, възкликнала гласно. „Обясних на изпълнителите от "Кога", че добруджанският, българският танц има много емоция. Трябва да се пресъздаде с много голямо настроение, с потреперване на главата, със силно усмихнато лице, да се пресъздаде радост. И вулканът, който изригва в Япония, трябва във всеки един от тях да изригне от сърцето”, споделя още Стоян Господинов.

Фестивалът на розата се организира за втора поредна година в Токио. От България са били поканени той и Царицата на розата, Казанлък, 2015 година. Българският посланик в Япония Николай Василев открил Фестивала на розата и направил първата копка на градина "София" с много различни сортове рози.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама