Меркел: Падането на визите за Турция няма да стане до 1 юли

19:02, 23 май 16 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че планът Европейския съюз да отмени визовите ограничения за турски граждани от 1 юли като част от споразумението между ЕС и Турция за справяне с бежанската криза трябва да бъде отложен заради опасенията, че турските власти няма да спазят навреме спогодбата, съобщава „Ройтерс“.

Трябва да направим всичко възможно, за да продължим диалога, тъй като се вижда, че до 1 юли някои неща няма да бъдат приложени, а именно отменянето на визовия режим, тъй като условията за това не са изпълнени“, заявила Меркел. „Вече казах съвсем ясно, че премахването на визите изисква изпълнението на 72 точки. Тези точки трябва да бъдат приложени, за да премахнем визите“, казала още канцлерката.

Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на Срещата на върха, посветена на хуманитарната помощ в Истанбул, като разкри, че е „дала ясно да се разбере”, че гледа като „причина за безпокойство” на опита една четвърт от турските депутати – основно от прокюрдската партия, да бъдат лишени от имунитета си.

В разговора си с Ердоган канцлерката е настояла Турция да има независима съдебна система, независими медии и силен парламент.

"Турция може да вземе „радикални решения“ и да замрази всичките си споразумения с ЕС", заяви в отговор съветникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Йигит Булут, цитиран от АФП. „Не очакваме нищо от ЕС. Нека продължават с двойните си стандарти, нека не спазват обещанията си към турските граждани“, посочил е Булут. „Тогава обаче трябва да знаят, че ако продължават с това отношение, скоро Турция ще вземе много радикални решения“, добавил е той. Съветникът е обяснил, че Турция може да преразгледа отношенията си с ЕС във всички области, включително митническия съюз. „Споразумението за приемане на бежанци и всички останали договори може да бъдат блокирани. Европа трябва да спазва обещанията си“, добавил е Булут. Припомняме, че Анкара и Брюксел сключиха споразумение за връщане на нелегалните мигранти в Турция. Договорът предвижда либерализиране на визовия режим при пътуване на турските граждани в ЕС, но за да се случи това, Анкара първо трябва да изпълни 72 условия. Турските власти обаче отказват да изпълнят едно от поставените условия – да променят закона за борба с тероризма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама