Боян Петров и Атанас Скатов стъпиха на Макалу

19:30, 23 май 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Боян Петров измина половината път към целта си да изкачи всички 14 осемхилядници, след като днес стъпи на връх Макалу (8481 метра), съобщава dnevnik.bg. С него е бил и Атанас Скатов.

Зоологът от Природонаучния музей Петров вече има седем осемхилядници в колекцията си с добавените от тази експедиция два. На 30 април той стъпи на Анапурна. С това пролетната му мисия в Хималаите приключва успешно, макар и да отне доста повече време от обичайното - около 80 дни. Петров вече покори К2, Канчендзьонга, Манаслу, Гашербрум I и Броуд Пик като част от проекта си "Българин на 14х8000". Всички негови изкачвания са без кислород и помощта на шерпи.

Петров и Скатов са се качили на петия по височина връх около 12 часа местно време, според информацията на мениджъра на сливенския алпинист Мария Илиева. Двамата са останали горе около 15 минути в изчакване на други алпинисти и вече слизат към базовия лагер.

Скатов се е прехвърлил под Макалу след неуспеха на Дхаулагири, въпреки че не беше обявил този връх в своите планове. Последното му съобщение в блога му е, че от Катманду ще се прибира към България. Той обаче е решил да се възползва от това, че под върха има много експедиции в очакване на добър прозорец от време. За него Макалу е четвърти осемхилядник след Еверест, Манаслу и Анапурна.

Това беше втората и последна възможност за изкачването на върха през тази пролет, тъй като сезонът в Хималаите върви към приключване. Най-малко 12 души са успели да изкачат върха днес. Първи бяха испанецът Феран Лапорте и индиецът Аржун Важпай, който със своите 22 години е най-младият стъпил на Макалу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама