Гръцки медии очакват Путин да обяви „Южен поток“ 2 в Атина

19:49, 23 май 16 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцки медии очакват руският президент Владимир Путин, който пристига на официално посещение в страната във вторник, 24 май, да обяви „Южен поток“ 2, съобщава Клуб Z. Енергетиката ще бъде една от основните теми по време на визитата, а в Атина очакват руският президент да представи нов алтернативен път за пренасянето на руски природен газ към южната част на Европа. Той ще замести "Турски поток", плановете за изграждането на който окончателно отпаднаха след влошаването на отношенията между Москва и Анкара.

„Южен поток 2” се предвижда да тръгва от анексирания от Русия миналата година Крим, да преминава през Черно море и България, за да стигне до Гърция. 

Путин ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципраси с президента Прокопис Павлопулос . На 28 май Путин се очаква да посети руския манастир „Свети Пантелеймон” на Атон.

По време на първото си посещение в Атина след повече от 10 години Владимир Путин ще бъде придружен от поне 170 представители на големи руски компании, сред които и директорите на „Газпром” Алексей Милер и на руските железници RZD Олег Белозеров.

Гръцки медии коментират, че въпреки оттеглянето на интереса си за приватизацията на гръцките железници „TRAINOSE” и солунското пристанище миналата година, сега руската компания се завръща в играта. По време на посещението на Владимир Путин в Атина се очаква да се подпише споразумение за търговско сътрудничество между гръцката петролна компания и руската „Роснефт”. В него се предвижда, че „Hellenic Petroleum” ще купува суров петрол и ще изпраща обратно рафинирана продукция, пише още Клуб Z.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама