"Байер" е пратил оферта за покупка на лидера в ГМО храните

20:49, 23 май 16 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският химически и фармацевтичен гигант „Байер” е отправил оферта за покупка на американската фирма „Монсанто”, съобщава БНР. Американците са световен лидер в производството на ГМО храни. Стойността на офертата за придобиване на фирмата е 62 милиарда долара.

Преговори за сделката се водят от една седмица. Лошият имидж на "Монсато" обаче доведе до спад в акциите на "Байер" със 7%. Амерканската фирма е и една от причните за пълната забрана на ГМО храни в ЕС. В момента различни фирми занимаващи се с призводството на земеделски  химически препарати осъществяват сливания. 

Според информацията, германският концерн иска да оглави пазара в производстовто на семена и пестициди. При успешна сделка, покупката ще оглави класацията за най-голяма сделка в историята на фирмата. "Байер" струва приблизително 90 млрд. долара и е вторият най-голям производител на земеделски химически препарати след швейцарската „Сингента”. 

Ако обединението на "Байер" с "Монсанто" се случи някои се опасяват, че това ще доведе до скок в цените на семената и намаляване на избора на сортове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама