Предпоследни сме по навлизане на цифрови технологии в икономиката и обществото

21:05, 23 май 16 / Любопитно 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е в края на таблицата по навлизане на цифрови технологии в икономиката и обществото. Според специален индекс на ЕК публикуван днес, страната ни е на предпоследно място в ЕС по тези показатели, съобщава БНР.  Половината от хората у нас според индекса са дигитално изключени.

Резултатът на страната ни е под средното за евросъюза. Високоскоростният широколентов достъп до интернет е на разположение за почти 72% от домакинствата в България, но в селските райони такова покритие няма. По-малко от половината домове у нас пък имат абонамент за бърз интернет. 

Причината България да е в групата на изоставащите страни по тези критерии може да е заради недостатъчните умения на българите да използват цифорви технологии, едва 31% от населението. Също така цифровото разделение между градове и села, породена от лоша широколентова инфраструктура, влияе на развитието ни в тази област.

България заема последно място по използването на цифрови технологии в обществените услуги. Най-често това са услугите в държавната администрация, здравеопазването или образованието. Сред изоставащите страни са още Франция, Чехия, Полша, Гърция, Словакия и Унгария.

Според индекса малко са българите, които ползват интернет-банкирането или пазаруването онлайн. Положително се развиваме обаче в използването на цифровите услуги за видеоразговори и социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама